Sapun lichid-prima incercare

Cu totul, mi-a luat patru ore din viata! Insa a meritat pana la ultima secunda! 🙂

Sapunul lichid se face cu hidroxid de potasiu, spre deosebire de cel solid, care se face cu hidroxid de sodiu. Sa gasesc  KOH in Romanica a fost o adevarata aventura si daca nu era Iulia, poate n-as fi gasit nici in ziua de azi. Mersi, Iulia! 🙂

Am mixat cam 30 de minute, pana mi-a amortit degetul pe butonul mixerului. Daca nu s-ar fi inchegat pana la urma, cred ca ma lasam pagubasa.

Dupa ce l-am copt si l-am rascopt, cand a fost gata, l-am diluat, conform instructiunilor.

Apoi l-am turnat in borcane. 🙂

Am sa va povestesc mai multe despre aventura de azi, insa nu chiar acum, caci am o zi incarcata ochi. In orice caz, sunt mai mult decat multumita de prima mea incercare de sapun lichid.

Pe motiv de incantare maxima, deschid un concurs: cine ghiceste ingredientele-sunt cinci-primeste un flacon de 250 ml cu sapun lichid, este unul din cele trei cu aceeasi forma.

P.S. A nu se crede ca in poza 5, lichidul albastru este spirt! 😀 Este detergent de geamuri, ca in timp ce sapunul se dizolva, eu ce era sa fac, astfel incat sa fiu si aproape? Sa spal geamuri… 😀

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Ingrediente, Sapun lichid și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Sapun lichid-prima incercare

  1. julicu zice:

    Uau, chiar l-ai facut ! Eu cand am citit un tutorial despre sapunul lichid mi-am zis ca cel care se apuca de asa ceva mai mult ca sigur ca-i lipseste o doaga ! Acum m-ai facut curioasa si mai mult ca sigur c-o sa incerc si eu … numai 4 ore zici? pai e… moft :):)

  2. LoraDesigns zice:

    Buna Alexandra, sapunul lichid arata asa de bine ca nu ma abtin sa nu imi incerc si eu sansa la concurs (desi sunt cam paralela in acest domeniu :)))… dar m-am ajutat un picut de „goagal”, recunosc :))) )…deci ingredientele mele sunt: potasa caustica, apa distilata, ulei de cocos, ulei de masline si ulei de floarea-soarelui… cam atat, nu cred ca ai pus uleiuri esentiale dupa diluare… yupiiii, ce zici, dc incerc cu ingredientele mele exista vreun pericol de explozie prin bucatarie? :))))))) … te pup si bv, bv… tine-o tot asa… uitasem, te-ai mai gandit la vreo crema de fata? ai mai incercat ceva?

    • Alexandra zice:

      Laura, imi pare rau, nu le-ai innimerit. 😀
      Off, crema. Ma crezi sau nu, n-am avut timp, iar acum de cand sunt in „business”, nici atat. Daca ai ten uscat si mai ales ca vine frigul, un unt de shea simplu si nerafinat ar fi perfect.

  3. Anca zice:

    Ce mi se pare interesant este ca nu arata ca niciun sapun lichid pe care l-am vazut pe net, e atat de clar, transparent…. Era inca cald? Poate de aceea?
    E greu sa ghicesc ingredientele, dar din ce am citit eu azi pe bloguri, mai toate erau facute din : fulgi de sapun natural, glicerina, ulei vegetal, ulei esential si infuzii de plante si/sau adaosuri organice de tipul mierii. Observ ca procedeul tau este, totusi, diferit, deci e greu sa imi dau seama ce ai combinat acolo 🙂

  4. Dan Vlasiu zice:

    Presupun că ai încercat rețeta de bază dar cu KOH în loc de NaOH, deci:
    1) hidroxid de potasiu (KOH)
    2) apă (normală/distilată/demineralizată/deionizată)
    3) ulei de cocos
    4) ulei de palmier
    5) ulei de măsline
    Am presupus că ai folosit rețeta de bază pentru că e cel mai ușor de comparat cu săpunul solid (la care ai început cu aceeași rețetă). Mai mult presupun că nu ai vrut să complici lucrurile la prima încercare. Sper că am ghicit! 😀

  5. Ingredientele ar putea fi : Potasa, apa, ulei de masline, ulei de cocos si un ulei esential.

  6. cristina popescu zice:

    Buna, Alexandra.
    Imi incerc si eu norocul, pentru ca mi-ar placea tare mult sa castig un flacon din noul tau sapun…Deci,ca sa nu pierdem vremea, ingredientele ar fi:
    1. ulei de floarea soarelui;
    2. ulei de nuca de cocos;
    3. hidroxid de potasiu
    4.apa distilata;
    5.acid boric.
    Sper sa fi zis corect…
    Noapte buna, maine sigur ai o zi plina!

    • Alexandra zice:

      Prima tentativa a fost sa neutrelizez cu acid boric, bicoz are fata. Pe urma am gasit o reteta fara si am incercat-o pe aceea. Nu stiu ce a iesit, ce ph are, dar nu-mi usuca pielea.
      Multumesc pentru participare, Cristina, te mai astept.

      • marius zice:

        Buna . am inteles ca e nevoie de hidroxid de potasiu (KOH)pt a obtine sapun lichid dar daca ii adaug mai multa apa de la inceput cand mixez atunci nu ramane asa lichid? trebuie sa il fierb neaparat ?

      • Alexandra zice:

        Crezi ca daca ar fi fost mai simplu de facut, nu s-ar fi facut de catre altii, mai experimentati ca noi? Dar poti sa incerci, poate cine stie, gasesti o metoda noua. 🙂

  7. Chiar e o surpriza pentru mine. Cand m-am gandit la ultimul ingredient am zis ca nu se poate sa nu-l fi parfumat. Un sapun fara parfum ar putea fi numai pentru gravide si bebelusi. O duminica placuta tuturor!

  8. Gabi zice:

    Draga Alexandra,
    Nu mai scriu ingredientele caci e prea tarziu….
    Te felicit pentru rabdare, eu nu as fi avut, am facut si eu sapun lichid dupa metoda calda, adica l-am bagat in cuptor apoi l-am scos am turnat apa distilata peste el si l-am lasat sa stea vreo 2 zile, insa nu am avut hidroxid de potasiu, l-am facut cu NaOH.
    De unde sa fac si eu rost in tara asta de KOH?
    Poate aflu de la Iulia…
    Insa nu ne-ai spus cum iti place acest sapun lichid?!!!

    • Alexandra zice:

      Daca-mi place? Nu imi place, il ador! De ce n-am stiut eu mai demult ca e asa fain, pana acum eram specialista. Dar nici acum nu-i prea tarziu. De data asta insa, fetelor, n-am sa va mai spun nimic, sapunul lichid va ramane secretul meu. Sper ca nu va suparati… 😀

  9. bianca zice:

    Zici ca-i miere 🙂

  10. leonito zice:

    doamna draga,sunteti fantastica,scrieti cu atata pasiune incat ii faceti si pe ceilalti sa-si doreasca sa faca si ei.dar pana sa ne facem noi…………as vrea si eu un borcan de la bucatareasa sefa,oricare.multumesc

  11. Benu Andreescu zice:

    Buna Alexandra,
    Spune-mi si mie te rog, unde gasesc hidroxid de potasiu?

  12. Geta zice:

    Draga Alexandra, eu cred ca nu ai pic de respect pt. aceste persone care iti scriu, de ce nu recunosti ca nu ti a esit reteta.

Lasă un comentariu