Sapunul de Alep-varianta la rece

Buna seara dragii mei si buna sa va fie inimioara!

Va anunt ca am trecut de sevraj si sunt bine-mersi, poate cu vreo 2-3 kg in plus, dar cum vine iarna, e bine sa mai am o slana de rezerva acolo… 🙂

De curand am facut in sfarsit rost de celebrul ulei de dafin-de fructe de dafin- ulei necesar fabricarii sapunului de Alep. Caut uleiul asta de vreun an, dar cu ajutorul-iarasi- al dragutei de Iulia si cu sprijinul neconditionat al Ciresicai , am reusit sa fac rost de 2.5 Kg din pretiosul ulei. Asta a fost intr-o joi, joia trecuta.

Vineri seara am facut primul Alep. Nebunie totala.

Sambata l-am facut pe al doilea. Nebunie inca si mai mare!
Dar haideti sa le luam pe rand.

In primul rand, sa va spun cum arata uleiul de dafin, E un ulei cum nu am mai vazut, iar la prima vedere nici nu zici ca e ulei, ci matasea-broastei. 🙂 Un maglavais verde-intens, cu niste bobite albe prin el, care s-au dovedit a fi bobite de grasime. Clorofila deci la greu si cum de ceva vreme stiu ce inseamna clorofila naturala pentru piele si organism, va dati seama ce incantata am fost. Incalzit, maglavaisul se transforma miraculos in ulei, insa un ulei gros, ca motorina, verde atat cat se poate de verde si cu un miros puternic, inconfundabil. De obicei uleiurile vegetale au un miros discret si rareori distingi prin miros samanta din care provine. Uleiul de dafin miroase a dafin de la o posta, iar mirosul caracteristic ramane si in sapun, lucru nemaintalnit de mine pana acum. Si am testat cateva uleiuri la viata mea de sapunar!

Primul sapun l-am facut intr-un duplex Bucuresti-Baia Mare cu Ciresica si a fost foarte interesant si distractiv. Ne-am impartasit impresii, am facut schimb de pozesi de experienta si am si postat in tandem pe paginile noastre de Facebook. Continutul de ulei de dafin a fost de 35%, suficient zic eu pentru un sapun de calitate, apoi ulei de masline extravirgin, dar si cate un strop de ulei de cocos si ulei de ricin, pentru mai multa spuma doar, caci nu poate fi vorba despre cresterea emolientei acestui sapun. I-am adaugat si ulei esential de dafin, desi n-ar fi trebuit, dar de unde era sa fi stiut eu atunci ca adaosul acesta a fost ca frectia la un picior de lemn? Sapunul de Alep miroase oricum puternic a dafin, astfel incat nu mai era cazul de ulei esential. Dealtfel, mirosul este atat de strong, incat orice ulei esential ar pali in fata omniprezentului dafin

Culoarea: verde intens. Daca nu iese verde, atunci nu are dafin, sau are asa, un capacel de dafin la kilu de ulei. 🙂 Ca sa stiti de la mine. 🙂  Verdele fiind dat de clorofila naturala, din planta verde ( fructe de dafin), va oxida in timp si din verde va deveni maroniu-mustariu, ca atunci cand frunzele ruginesc toamna. Orice alta culoare la un sapun de Alep bine uscat inseaamna un big fake. Adica a fost colorat cu pigmenti, cu argile,etc. Probabil ca s-ar mai putea falsifica cu clorofila si eventual aroma de dafin… Cine face porcarele, inventeaza.

Mirosul. Puternic a dafin. Totusi, mirosul de ulei de dafin, ori ulei esential de dafin difera oarecum de frunzele de dafin pe care le punem in iahnia de fasole si mi-e greu sa va descriu acuma un miros. In orice caz e foarte placut, exotic, condimentat, gurmand, bogat. Ati inteles ceva? 🙂

Textura. Eeei, aici e aici! Dragilor, aflati ca n-am mai pipait o asemenea textura de sapun. Este cam ca plastilina, extrem de flexibil, aproape cauciucat si cu o suprafata foaaarte fina.Cineva imi spunea ca asa ar arata cauciucul natural, extras din seva arborelui de cauciuc. Vicky Baum a scris ” Arborele de cauciuc”, asa-i? Ok, divaghez…

Senzatia pe piele. Poate sunt subiectiva, poate am o idee prefabricata, poate am cititi prea mult despre acest sapun. De aceea n-am sa va spun cum s-a simtiti acest sapun pe piele ci am sa va las voua placerea sa experimentati, fara a avea o idee preconceputa.

PH-ul. Ciresica i-a testat ph-ul de cum l-a scos din forma si arara 7 7 si un pic, ceea ce la un sapun handmade, facut la rece din ingrediente naturale este fabulos. Si tineti cont ca alcalinitatea mai scade pe masura ce sapunul de usuca.

Hai sa va arat totusi si niste poze, ca prea am vorbit pe uscat si apoi revin cu trancaneala. :
1
Asa arata uleiul de dafin. Spooky! 🙂
2
4
Primul Alep.
5
6

Mie mi-e greu sa va spun beneficiile acestui sapun, cel putin deocamdata, insa daca vreti sa aflati mai multe, puteti citi AICI

Va invit de asemenea sa vizionati un filmulet despre producerea traditionala a sapunului de Alep la mama lui, In Siria.

Dragii mei,

Sper ca acest pomelnic v-a trezit curiozitatea sa incercati macar o data, pe pielea voastra un sapun de Alep, nu neaparat al meu, ci orice sapun de Alep, traditional sau modern. Conditia este insa sa fiti atenti nu cumva sa dati peste un produs contrafacut, caci se stie ca orice produs bun, de marca, cum este si acest Alep, poate fi cu usurinta falsificat.

Inchei, spunandu-va -inca o data- ca multumesc sortii ca mi-a scos in cale acest mestesug, aceasta indeletnicire care ma tine pe linia de plutire, iar in unele cazuri, cum este si acesta de fata imi aduce o bucurie ce cu greu poate fi descrisa in cuvinte.

Cu drag,

Alexandra

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Sapunul de Alep-varianta la rece

  1. Gabi zice:

    O frumusete de sapun, felicitari!

  2. constantin zice:

    Cine oare nu si-a dorit sa faca un ALEP ? ! dar de unde ulei de dafin ? … si la ce pret ? Iar daca mai si pui 35% costa cat nu-mi permit . nu stiu pe nimeni care sa importe ulei de dafin la pret mic . Ce e de facut ? Eu nu am pile la Iulia si Ciresica ! Oare nu este nici o scapare ? Cum convingem un furnizor serios de materii prime pentru sapunuri sa aduca cumva la pret acceptabil ?

  3. greenzonelife zice:

    imi spui si mie cu ce ai „scris” pe sapun?

  4. iulia zice:

    Hey, Alexandra, se vede că am fost ocupată, am ratat acest post și înțeleg perfect emoția săpunarului în prezența, pentru prima oară în viață, a uleiului de dafin crud. La descrierea ta a mirosului aș mai adăuga notele de fum! Parcă intri în cămara bunicii unde pe lângă plante de leac, fructe și borcane cu miere, sunt și ceva cărnuri afumate… e într-adevăr greu de descris și la unii chiar acquired taste… 🙂 Și am făcut și cremă doar cu ulei de dafin și gel de aloe… big hit 🙂

  5. Josif zice:

    Hi Alexandra,
    Respect pentru munca ,timpul,osteneala …
    Nu este usor de a face un asemenea Blog.
    As vrea doar sa fac un coment despre sapunul Alep.
    Cred ca nu este bine sau „fair”, in Sport se foloseste cuvintul” FairPlay”,dea folosi numele sapun de”Alep”.Eu cred ,dupa cum am urmarit Blogu D-voastra ca aveti mai multa cunostinta si experienta decit am eu in „Sapunarit”,dar cred ca numele „sapun de Alep „merita respect,totusi este ceva ce se face de mai mult de 3000 de ani,se face in Siria nu in Rominia,cu ulei de masline
    Produs in regiune ulei de Dafin la fel din regiune si in procesul saponificari Nu se folosesc materii chimice,deci este 100%natural.
    …josif…

    • Alexandra zice:

      Hi, Josif!
      Asa este, ai mare dreptate, Alep e Alep, asa cum savon de Marseille e ce e, ca si Sapun de Castille. I-am spus Alep totusi ca sa stie lumea despre ce este vorba. Nu este totusi o denumire comerciala, nici nu mi-ar da voie legislatia sa pun un asa nume caci banuiesc ca e marca inregistrata. Cand va aparea in magazine in mod oficial va avea desigur o alta denumire.

      • Josif zice:

        Halo Alexandra,
        Sint de acord cu tine ,…si eu cred ca este solutia ceva Mai buna…..
        „………………..”…………………………..”…………”………………………………..
        Am gasit sapun de Alep original la o pravalie unde proprietarul nici nu Stia ce vinde,adica nu Avea habar ca are sapun de Alep.Am cumparat cam 20 de bucati si am facut si sampon adica lam facut lichid ASA ca Nu o sa mai cumpar samponuri sau sapunuri industriale niciodata.Sapunul de Alep este foarte Bun pentru persoanele care Au probleme cu organele de respiratie si cu pielea ….Pentru ca se face din ulei de masline si din ulei de dafin,sapunul de Alep este foarte sanatos.Din pacate din cauza razboiului in regiunea Alep nu se stie ce o sa fie dupa ce se termina bataia.
        ….salutari din Elvetia…..josif

      • Alexandra zice:

        Iosif, de ce nu incerci sa-ti faci singur sapunul, din ulei de dafin si ulei de masline. Te asigur ca va iesi cel putin la fel de bun ca cel facut in Siria. Gandeste-te numai ca asta e facut prin procedeul la rece, deci uleiurile nu se fierb deloc, iar enzimele , nutrientii si vitaminele raman aproape intacte. In plus, ai control asupra igienei procesului tehnologic si asupra calitatii ingredientelor.

  6. Alexandra Ciofu zice:

    buna,
    Ma poti ajuta cu un indice de saponificare pt uleiul de dafin?am tot cautat dar nu gasesc pe nicaieri:(

  7. Antonela zice:

    Unde e reteta de sapun alep?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s