Simt nevoia sa fac anumite precizari, care poate n-au fost intelese de catre toti cei care intra aici.
1. In primul rand, acesta este un blog. Un blog este ca un fel de jurnal al cuiva, pe care insa poate intra oricine are un calculator si este conectat la internet. Ca atare, pot sa scriu in el tot ce-mi trece prin cap ( in limitele decentei si ale bunului simt, desigur) fara sa trebuiasca sa dau cuiva socoteala pentru asta. Cui nu-i place ce scriu sau ce fac, n-are decat sa ma ocoleasca. Se intampla la fel ca in viata reala.
2. Nu dau retete. Crezusem ca s-a inteles asta, dar uite ca nu. Continui si acum, la mai bine cinci ani de la aparitia blogului, sa primesc cereri de dezvaluiri de retete, desi lista mea de bloguri abunda in retete, secrete, trucuri, filmulete pentru toata lumea, incepatori sau avansati in ale sapunariei. Unele cereri sunt de bun simt, gen , va rog, ati putea…, in schimb altele imi reproseaza agresiv ca nu le dau. Pai ce fac eu aici, imi bat joc de lume, ii momesc cu niste poze, apoi ii las cu buza umflata? Blogul acesta, repet, este un jurnal, nu un curs sau un manual.
3. Am introdus de curand moderare la comentarii. N-as fi crezut ca am sa fac asta ( pe gradina visata n-am avut niciodata asa ceva, doar la primul comentariu, cum e firesc), insa aici a fost foarte necesar. Nu va mai spun ce jigniri mi s-au adus pe motiv ca nu dau retete, am fost facuta ipocrita, pentru ca mai folosesc ocazional arome sintetice, ori coloranti facuti in laborator. Nu sunt ipocrita, nici mincinoasa, spun exact ce bag intr-un sapun, spre deosebire de multi altii. Si nici nu ma bat cu caramida in piept pentru produse naturale 100%. Intr-un articol, ati citit parerea mea despre acest 100%, e o utopie, zic eu. Am primit de asemenea reprosuri ca raspund la comentarii si la intrebari in raspar. Chestiunea este ca raspunsul la intrebarile puse se gasesc in blogul meu, pentru cine are rabdare si interes sa citeasca…
4. Nu ma intereseaza schimb de link-uri, reclame, sponsorizari. Cele cateva bloguri din lista mea sunt alese de mine, nu mi le-a impus nimeni, pur si simplu mi-au placut mie. Nu sponsorizez alte bloguri, toate promotiile se fac pe blogul asta sau pe gradina visata, atat. Si nici nu fac reclama vreunui produs , ori vreunei firme, ca sa fie foarte clar.
5. Si un ultim lucru, foarte important : nu fac sapunuri pentru bani. Credeti-ma ca am din ce sa traiesc, chiar destul de bine, fara sa fie nevoie sa vand cand si cand cate un sapun pe Breslo. Pentru sapunuri am o adevarata pasiune, aparuta imediat dupa turnarea primului sapun, stiu, nici eu nu mi-o inteleg, dar asta este. Daca trec cateva zile fara sa fac un sapun, parca intru in sevraj si cred ca mai degraba m-as lasa de fumat, decat sa ma las de sapunarit. Asa ca ironiile gen: nu-ti fac concurenta, eu nu vand, fac sapun doar pentru mine, etc. ma lasa rece. Merg in alta parte, poate, dar aici nu.
Probabil am fost cam dura, insa credeti-ma ca am avut destula rabdare pana acum. Ei bine, nu mai am, mi-a ajuns! Articolul asta am sa-l pun sus, langa Galeria foto, sa-l citeasca toata lumea.
Numai bine tuturor!
foarte frumoase matrite
va pot face cadou si eu cateva
Multumesc Isac, dar am prea destule, mi-ar mai trebui sase maini sa le folosesc pe toate. ba inca de unele as vrea sa scap, cumva…
Buna Alexandra,
Numele meu este Cristina si iti scriu din Irlanda. Pt o scurta perioada sunt aici si in timpul liber citesc articolele tale despre sapunuri. De mult vreau sa incerc sa fac si eu sapunuri, am apucat sa ma documentez, sa imi cumpar ustensilele necesare, dar am fost nevoita sa aman datorita plecarii din tara. Iata de ce iti scriu acum:
Aici sunt multe magazine de specialitate, care sunt absolut fantastice. Pur si simplu se simte mirosul de sapun de la 30 m distanta de magazin. Si aici am vazut niste ,,chestii” foarte interesante,care se numesc ,,bombe”. Practic sunt niste mingi dintr-un amestec natural de culoare mata ,de diferite nuante in functie de aroma, care se pune in cada cu apa calda unde are loc un fel de ,,fierbere” in timpul careia se degaja aroma propriu zisa si rezulta o cada cu apa parfumata.Acelasi produs dar cu alte componente il au pt spuma de baie.
Ca sa intelegi mai bine despre ce este vorba, te rog sa imi dai o adresa de email unde sa iti trimit poze cu produsele respective, urmand ca la intoarcerea in tara sa iti trimit un produs ,,live”. Poate reusesti tu sa iti dai seama din ce incrediente este facut pt ca eu nu ma pricep la chimie si nici nu am cunostinte in domeniu.Nu am vazut asa ceva la noi si m-am gandit ca de ce sa nu facem si noi? Dar….tu esti experta si eu sunt sincera si iti spun ca am nevoie de ajutorul tau.
Cu stima si respect,
Cristina B.
Buna, Cristina!
Cum e vremea in Irlanda? Pe aici ploua mocaneste! 😀
Stiu ce spui, sunt asa-zisele bath bombs. Am reteta, imi lipseste un singur ingredient si anume acidul citric, pe care nu-l gasesc decat in sucurile cu gust de lamaie, gen Fanta, dar nu ma las pana nu fac si eu o bomba-doua, macar asa, de amorul artei…
Si…in ce sens ai nevoie de ajutorul meu, ca nu m-am prins… 🙂
Salut!
Pot sa te ajut sa scapi de formele care iti sunt in plus? 🙂
M-a apucat febra fabricarii sapunului si am citit multe retete si sfaturi cum se face sapunul, dar prea putinesunt despre forme. Ma poti ajuta cu niste sfaturi? (Inca nu am apucat sa iti citetsc tot blogul, dar ma stradui).
Mersi,
Lea
eu,eu, eu vreau!
(Ati vazut Robotzi??? Parafrazare de acolo….)
🙂 Am vazut.
de unde pot cumpara un sapun de trandafiri?
De aici: http://www.breslo.ro/Shop/Charis
Multumesc, Alexandra!
🙂
Buna ziua,
Doresc sa fac o comanda pe Breslo 4 sapunuri = 41 lei.
Am citit ca pentru zona Bucuresti livrarea se face de catre un curier fara nici o obligatie din partea cumparatorului. Totusi, la completarea comenzii, s-a calculat suma de 13 lei pentru transport.
Ma lamuriti, va rog, cum sa procedez sa nu platesc taxa de transport?
Cu stima,
Monica Lauleanu
V-am raspuns pe mail, dar acum sunt acasa si pot sa va raspund si aici. In Bucuresti transportul e gratis, ceea ce inseamna ca ne vom intalni pe undeva sa va dau sapunurile personal. Pe Breslo apare o taxa de transport ca asa e programul lor, musai cu taxa de transport.
Buna seara,
Urmaresc de ceva vreme anumite site-uri din afara,cu predilectie din SUA,in legatura cu fabricarea de acasa a sapunului natural.Pana acum nu am incercat sa fac,dar bineinteles ca ma gandesc la asta,mai ales ca pare un proces placut si absolut toata lumea care face si scrie despre asta,spune acelasi lucru:ca devine o adictie:).Va felicit,pentru ca din ce am vazut in Romania,sunteti cea mai apropiata de ce am vazut la producatorii americani.Nu va voi cere retete,intrucat mi se pare intr-adevar o lipsa de bun-simt,dar am o intrebare:cum faceti cu ingredientele care nu se gasesc la noi,le cumparati din afara?(gen uleiul de shea).Ma gandesc ca asta implica un cost in plus pt transport si vama.
Daca nu vreti sa-mi raspundeti,va inteleg.
Va multumesc,oricum si mult spor la sapunarit!:)
Nu, untul de shea chiar il iau din Romania, se gaseste in multe locuri la preturi rezonabile.
Buna seara,
Azi am primit toate materiale necesare, zilele astea o sa fac primul sapun, sper sa’mi reuseasca. Daca cineva ma poate ajuta cu ceva sfturi pentru incepatori, sunt binevenite.
Ce parere aveti despre produsele „cafe de savon” ??? Se merita efortul ??? Cine ma poate ajuta cu informatii, unde gasesc cele mai bune si la preturi avantajoase materii prime pentru sapun natural ???
Sunt la inceput, nu vreau sa fac o afacere din asta, este o pasiune mai veche.
Felicitari! Sunt minunate sapunurile, atat de imbietoare…mai-mai ca-ti vine sa te duci la frigider sa iei o gura de aer rece, ca sa-ti treaca pofta de prajituri provocata de vederea ‘delicateselor’ astora.;) Felicitari si pt talentul scriitoricesc!
Buna ziua! Mi-a placut ce ai scris: Si un ultim lucru, foarte important : nu fac sapunuri pentru bani. Credeti-ma ca am din ce sa traiesc, chiar destul de bine, fara sa fie nevoie sa vand cand si cand cate un sapun pe Breslo. Pentru sapunuri am o adevarata pasiune, aparuta imediat dupa turnarea primului sapun, stiu, nici eu nu mi-o inteleg, dar asta este. Daca trec cateva zile fara sa fac un sapun, parca intru in sevraj si cred ca mai degraba m-as lasa de fumat, decat sa ma las de sapunarit.
Dupa ce am cautat pe mai multe site-uri/blog-uri, ce ai scris (faci sapunuri din pasiune) m-a facut sa abordez urmatoarea problema: faci/poti sa faci sapun pentru barbierit cu briciul? Sunt nenumarate site-urile de unde pot cumpara sapun pentru barbierit. Am astfel de sapun dar vreau unul facut/produs de cineva de la noi. Si este nevoie de cineva care sa puna pasiune in ceea ce face. Ideea este ca ingredientele utilizate trebuie sa nu distruga performantele lamei briciului (taisul fiind extrem de ascutit, otelul, de multe ori, special, ascutire pe pietre speciale si piele etc.). Daca am inteles bine de pe unele forum-uri, argila sau praful de argila (nu cunosc ingredientele unui sapun) ar putea afecta taisul lamei briciului. Nu stiu daca este adevarat. Poti sa faci un sapun pentru barbierit cu briciul (un sapun care sa aiba calitatile celor deja recunoscute pentru barbierit) dar care prin compozitie sa nu afecteze performanta lamei briciului?
Va multumesc!
Buna, Iulian!
La un sapun pentru barbierit ma gandesc de vreun an, poate si mai bine, pentru ca ma doare sufletul sa vad cum sotul si fiul meu folosesc spuma de ras plina de chimicale. Am incercat la un moment dat ceva, dar am primit reclamatii ca nu le inmoaie bine barbile. 😀
Va trebui sa fac in curand un astfel de sapun, care in mod cert va avea lapte de capra. Reteta pe care o am contine argila bentonita, insa citind comentariul tau, ma gandesc ca argila poate da efectul acela de uzare prematura a briciului, chiar si lamei. Pana la urma, daca ma intrebi, nu prea vad rostul argile si nici al alantoinei ( ca doar nu te tai una-doua), asa ca am sa fac un sapun pentru barbierit, poate chiar zilele astea.
Cum il fac, am sa te anunt, caci am adresa ta de mail si iti voi oferi o mostra gratuita, iar daca va fi ok, atunci n-am decat sa ma bucur, impreuna cu tine si cu barbatii din familia mea, carora, dupa aceea, intre noi fie vorba, am sa le arunc la gunoi spuma de ras Gilette 😀
Sarutmana! Astept mesajul dumneavoastra! O zi buna!
Alantoina cred ca este importanta,nu te tai des(decat daca te grabesti cu DE sau Brici..ceea ce se intampla) dar mereu exista micro-abraziuni ale pieli carora le prinde bine putina cicatrizare! Iar argila ar avea rol de exfoliere(dar un minus pentru brici). Astept du nerabdare turul 2 de sapunuri(daca exista in plan). pe forumul pe care ti l-am postat la sapun de barbierit chiar exista un loc unde colegii eu testat produse romanesti(si au fost dezamagiti).
Pareti a avea o viata frumoasa,bogata,cu atatea indeletniciri… Sapunurile sunt…”apetisante” ! Noi succese ! Sanatate ! Daniela Banu, GHIDIGENI, Jud.GALATI
buna seara,
de cateva luni m-am apucat si eu de bucatarit sapunuri 🙂 mai furand idei de ici, de colo. imi plac mmult creatiile tale.
o intrebare as avea si eu daca se poate, sau dc ti s-a intamplat si tie: dupa cateva zile de la taiere, pe sapunurile mele incepe sa se formeze o pelicula alba. ai idee ce ar putea fi gresit, sau ce as putea sa fac?
multumesc mult, si felicitari pentru creatii
Roxana, fie nu sunt izolate bine sub patura, fie sunt scoase la aer cat sunt caldute inca.
Buna ziua!As avea si eu o intrebare .Care sapun este indicat pentru un ten cu cosuri la varsta pubertatii ? Dar pentru un ten cu pori dilatati in jurul varstei de 35 ani?
Deunde le pot procura?
Multumescanticipat .
Buna, Kaaty!
Cosurile de la varsta pubertatii nu se vindeca doar cu un sapun. Asa cum stii, problema este mult mai complexa, hormonala, la pubertate avand loc masive schimbari in organism. Toti am trecut prin asta, slava Domnului ca a trecut… 😀 Ce pot sa-ti spun insa, este ca un sapun, ori alt produs cosmetic chimic, poate agrava eruptia de cosuri. Recomandarea mea este un sapun cu lapte de capra, eventual fara uleiuri esentiale in compozitie.
Cat priveste porii dilatati, ar trebui sa mai stiu daca este vorba despre un ten gras, caci atunci e nevoie de un sapun astringent, nu prea gras. Insa si aici trebuie vazute cauzele si actionat acolo. Sapunul doar amelioreaza o afectiune, ori mai bine spus , nu o agraveaza, pentru ca de spalat , trebuie sa ne spalam.
Altii-multi-sunt de parere ca nu trebuie sa ne spalam pe fata, ci doar sa o curatam de impuritati cu o lotiune-cum ar fi de exemplu un demachiant natural, ori chiar un ceai de musetel.
Stiu ca sunt unii care pretind ca sapunul lor face minuni, ca vindeca psoriazisul, acneea, dermatitele… Poate, insa ma indoiesc. Un sapun foarte bun, dupa cum spun unii, ar fi sapunul de alep, cel original. gasesti pe net numerosi comercianti de asa ceva.
Mai mult de atat nu as avea ce sa-ti spun, dar sper ca ti-am fost de ajutor cat de cat…
Toate cele bune!
De unde le pot procura?
Multumesc anticipat.
scuzati greselile ,s-au unit cuuvintele ,nu stiu din ce motiv
felicitari pentru blog si pentru pasiune.. voi continua sa citesc. Urmeaza sa fac si eu primul sapun si am nevoie de ceva indrumare deci voi petrece ceva timp aici:) Spor la treaba in continuare!
Monica
Asemenea! 🙂
Buna, Alexandra,un sapun ca acesta,si ma refer la compozitie,poti realiza?
„Sapun Degtearnoe 140g-
Ingrediente: saruri de sodiu ale acizilor grasi din grasimi animale si uleiuri vegetale, apa, glicerina, mesteacan gudron.
In Romania nu se gaseste si e foarte bun contra demodex.Ms,Simona
Dragut blog-ul si deosebita pasiunea..pana la extraordinara!
Buna ziua,felicitari pentru tot ceea ce faceti si mult spor..v-as ruga mullt sa-mi scrieti ce sapun s-ar potrivi pentru parul meu care cade groaznic si nu pot sa rezolv aceasta problema destul de veche in nici un fel..sunt medic..am incercat de toate..multumesc,as putea sa va contactez si in alt mod?Numai bine.
Buna ziua! In primul rand imi doresc sa va felicit pentru ceea ce faceti, se vede ca este pasiune si cred ca asta este cel mai important. Ma atrage si pe mine ideea de a face sapun natural, creme etc, in special cele cu lapte de capra, tatal meu fiind producator si va dati seama ca l-am tot incercat pe piele si este nemaipomenit 🙂 Cand veti mai realiza vreun workshop? Mi-ar fi de folos si daca mi-ati lasa o adresa de e-mail. Multumesc anticipat! Georgiana.
Buna seara.
Va urmaresc blogul de foarte mult timp si m-am inspirat de multe ori de la dvs. Fac sapun de mai bine de un an, incerc chiar sa castig ceva banuti din ele, insa undeva peste hotare, unde mai nou am ramas si fara servici. Acuma apelez la dvs cu o mare mare rugaminte. Am vazut ca aveti forme dreptunghiulare de pe caffe-de-savon. Eu ma chinui cu tot felul de forme, din toate materialele si de toate dimensiunile insa nici una nu ma multumeste. In schimb imi place foarte mult cum ies sapunurile dvs. Va rog din suflet daca se poate sa ma ajutati sa imi procur si eu cateva produse de pe acel site. As fi vrut sa comand singura insa pc-ul meu nici macar nu recunoaste diacriticele lor. Nu se intelege nimic. Eventual cand mai faceti dvs comanda sa va dau si eu sau sa imi spuneti cum as putea face. Va rog tare mult.
Va urez toate cele bune si spor la sapunarit.
Camelia
Buna, Cami!
Imi pare rau sa aud ca ai ramas fara serviciu, dar poate asa trebuie sa fie, sa ai timp sa te ocupi mai mult de sapunuri.
In privinta formelor, nu mai pot comanda, pentru ca nu mai am card de credit, iar altceva baietii aia galbeni nu vor. Si chiar daca as putea, n-as mai comanda, pentru ca formele alea sunt foarte scumpe si nu atat formele, cat transportul si taxele vamale. Sfatul meu e sa iei legatura cu un tamplar bun si sa-ti faci forme din lemn care sunt si cele mai indicate pt un sapun bun.
Cu drag,
Alexandra
Buna. Ma intrebam daca ai putea sa ma ajuti cu un raspuns la problema pe care o intampin de fiecare data cand fac sapun. Fac sapunuri de vreo doi ani. Dar niciodata nu imi rezista mirosul in sapun. Am citit o groaza de carti, am incercat sa combin note de varf, de inima, de baza..dar degeaba. La ultimul sapun pe care l-am facut am amestecat 8g ue ghimbir, 8g ue pachiuli, 16 g ue de lamaie ( la 1kg uleiuri vegetale) si acum sapunul nu mai miroase deloc (mai are 2 zile si se fac 4 saptamani de cand sta la uscat). Imi poti da ceva sfaturi de cum as putea sa fac sa reziste mirosul? Nici nu am apucat sa-l folosesc si el nu mai miroase.
Buna seara,
Am citit pe blogul dumneavoastre ca va ocupati si cu invatatul celor incepatori in acest domeniu, imi puteti da detalii legate de curs, aveti in plan sa mai organizati curand?
Va multumesc,
Rodica
Am incercat sa va trimit oferta de curs pe mail, dar nu este buna adresa pe care ati scris-o cand ati lasat comentariul. Daca doriti detalii, la telefon 0752.649.737.
Adresa este Claudia.albu91@yahoo.RO nu .com, probabil de aici eroarea.
Multumesc
N-a mers nici de data asta. Mai bine imi dati dvs un mail la alex2catana@yahoo.com
Buna ziua,
Am inceput de curand sa prepar sapun acasa, dar m-a prins rau de tot….microbul :)), imi place tare mult, mi-au iesit in general bine, dar la ultima tura am intampinat doua probleme: am turnat pasta in forme individuale de silicon si am observat ca nu au trecut prin faza de gel. Nu-mi dau seama daca e grav sau nu.
A doua problema ar fi ca a doua zi dupa scoaterea din forme au aparut unele mici puncte albe, ca un praf, pe suprafata sapunurilor. V-as ruga, daca doriti, sa-mi dati mai multe informatii: are cumva legatura cu faptul ca nu au trecut prin faza de gel? este nociv pentru piele? nu mai are aceeasi calitate sapunul, ce as putea face sa nu se mai intample, cauza ar putea fi faptul ca le-am pus in forme individuale si pasta s-a cam racit pana le-am umplut? etc.
Va multumesc! Mult succes!
Ana
Buna, Ana!
Daca vei citi acest blog cap-coada, vei primi raspuns la toate intrebarile, chiar si la acelea pe care nu le-ai pus inca. :0
Mult succes iti doresc si sa iti iasa sapunurile asa cum vrei!
Multumesc! Mi-am insusit critica!
Buna , am si eu o problema cu un sapun. Am incercat sa fac o reteta de sapun doar cu ulei de masline, soda si apa distilata. Problema e ca iese fie prea moale (ca o gelatina), fie prea tare.
Imi poti spune cam cata soda, apa si ulei se pune ca sa imi iasa 10 sapunuri de 100 grame? Multumesc frumos.
Cauta in soapcalc, este singurul loc unde vei afla exact cata apa, ulei si soda sa pui pt 1 kg de sapun. 🙂
Buna seara,
Am intrat din pura intamplare pe acest blog..pt ca eram in cautarea unui sapun bun pentru barba 🙂
Am un barber shop (dedicat in exclusivitate barbatilor),oare este posibil sa intru in posesia unui sapun facut de dvs pt al incerca ?
Multumesc anticipat.
Buna seara,
Din pacate nu mai fac sapun pt barbierit, cererea este foarte mica pentru acest sortiment.
Buna seara , Alexandra
as dori sa cumpar si eu cartea ,,SAPUN DE CASA,,.
Multumesc!
Gabi
P.S. te admir …
Buan dimineata!
Am comandat cartea dumneavoastra si eram curioasa daca aveti doar un singur volum sau aveti mai multe carti publicate?
Va multumesc!