Salutare!
Ce? Nu va vine sa credeti ca am mai intrat pe aici? Nici mie, dar datoria ma cheama. Trebuie sa va spun ca mi-a luat 20 de minute sa-mi reamintesc parola de accesare a blogului, atat de des intru pe el in ultima vreme. Si nu intru nu pentru ca n-as vrea, ci pentru ca nu e timp, iar blogul nu mai este o prioritate pentru mine, atata timp cat credeam ca am scris pe el tot ce era de scris. ma rog, aproape tot.
Acum sa va zic de ce am intrat.
Am si eu ca toata lumea pagina de Facebook si deseori ma lovesc de urmatorul comentariu: „Buna ziua, vreau sa fac si eu sapun, puteti sa-mi dati o reteta? Va rog frumos! Vreau sa fac sapun doar pentru mine si familie.”
Ei, voi care stiti cat am scris despre sapun puteti presupune ca o asemenea abordare ma blocheaza pur si simplu . Ce sa spui in cateva cuvinte? Daca persoanele care ma intreaba cum se face un sapun ar da o minima cautare pe Google, s-ar lamuri repede.Cu toate astea ele insista sa le spun eu cum se face un sapun de la zero. Ceea ce voi incerca acum sa fac, pe foarte, foarte, extrem de scurt. sper sa-mi si iasa. 🙂
Ustensile:
-un cantar de bucatarie
-un termomentru cu tija metalica
-un stick blender
-2 ibrice de inox
– o craticioara de 2 litri tot din inox
-forme de turnare ( silicon, acril, lemn, etc)
-spatule din silicon
Echipament de protectie
-manusi din latex medicinale
-ochelari de protectie din plastic
-masca de protectie ( pentru coronavirus 🙂 )
– halat de protectie a hainelor
– parul strans
Ingrediente
-360 g ulei de masline
-270 g ulei de cocos
-270 g ulei de palmier
-360 g apa distilata
-125 g soda caustica de puritate 98-99%
-20 g ulei esential
Mod de lucru
1. Se cantaresc uleiurile si se pun la incalzit pe aragaz, la flacara mica. Ele trebuie sa ajunga la temperatura de 40 de grade celsius.
2. Se cantareste apa intr-un ibric, apoi soda caustica in alt ibric. Dupa cantarire, se toarna SODA PESTE APA. Daca veti face invers, sa stiti ca nu sunt eu de vina, sa nu ma cautati, caci iata, am dovezi scrise ca v-am spus cum trebuie sa procedati. Treaba asta o veti face afara, pe balcon, pe pervaz, la aer oricum. Cum ati pus soda peste apa amestecati cu spatula pana simtiti ca s-a dizolvat toata. Va avea loc o reactie cu degajare de caldura si deci abur. NU inhalati acei aburi! Pentru asta este buna masca de protectie, nu pentru COVID -19!Incercati sa raciti apa punand ibricul intr-un vas cu apa rece. In final va trebui sa aveti tot 40 de grade, dar atentie, in acelasi timp si uleiurile trebuie sa aiba tot 40 de grade. Daca intre timp uleiurile s-au mai racit, ce credeti ca veti face? Le veti mai incalzi putin, da! 🙂
3. Cand continutul ambelor vase au 40 de grade, se toarna apa cu soda peste uleiuri si incepeti sa mixati cu stick blenderul. Nu mult, ci cat sa se formeze o emulsie. Cand emulsia ajunge la consistenta unei smantani, sau budinci calde,se adauga uleiul esential, se mai amesteca cu spatula de data asta, pana se integreaza tot uleiul esential, apoi se toarna in forme. Se acopera forma cu prosoape, paturi, ce aveti prin casa si se lasa 24 de ore.
4. A doua zi se scoate sapunul din forma, se taie si se pune la uscat intr-un loc cu ventilatie si fara umiditate.Dupa 4 saptamani sapunul este complet maturat si poate fi folosit.
Asta ar fi pe foarte scurt tehnica sapunului la rece. In timp ce scriam, ma gandeam ca pentru fiecare din cele 4 paragrafe s-ar putea scrie cate o carte. 🙂
Dupa initierea in sapunarit, va invit sa cautati pe internet asa: retete, ingrediente, tehnici de decorare, filmulete pe youtube, carti, bloguri, pagini de FB, grupuri pe FB, poze pe Pinterest si Daydream. Va garantez ca veti gasi raspuns la orice intrebare. La orice intrebare.
Si ce e cel mai important: treceti prin filtrul gandirii voastre ORICE informatie, nu va luati dupa nimeni. Ce e alb pentru unul e gri pentru altul. Experimentati, notati, iar experimentati. Nu e greu sa faci sapun, dar nici simplu. Daca vrei un sapun modest, atunci e simplu. Daca vrei sa te complici, atunci clar nu mai e simplu, e chiar complicat, asa-i? 😀
Nu plecati de la premisa ca veti face o afacere din sapun, vedeti mai intai daca vi-l cumpara cunoscutii, prietenii sau colegii.
La inceput testati pe pielea voastra orice sapun.
Nu va descurajati.
Sa nu aveti frica sau emotii, nu moare nimeni daca stricati 1 Kg de ulei.
Inainte de a pune oriunde orice intrebare verificati internetul .
Nu faceti de la inceput modele colorate si briz-brizuri, ci doar sapunuri simple.
Nu folositi parfumante sintetice, ci doar uleiuri esentiale, cel putin nu de la inceput.
….deseori ma lovesc de urmatorul comentariu: „Buna ziua, vreau sa fac si eu sapun, puteti sa-mi dati o reteta? Va rog frumos! Vreau sa fac sapun doar pentru mine si familie.”..bla bla bal…Concluzia ..nu sunteti o persoana generoasa, nu doritii sa ajutati pe nimeni…doar va faceti reclama sa castigati bani din vanzarea cartii si a sapunurilor….
Posibil sa fiu o persoana egoista, poate inca nu ma cunosc eu suficient. Multumesc pentru tema de meditatie introspectiva. 😀