Acum vreun an ( sau doi) mi-a casunat sa fac bombe efervescente, nici eu nu stiu de ce, ca nu-mi mai fac baie in cada de vreo 15 ani. Asa ca mi-am luat niste sare de lamaie de la magazinul satesc, bicarbonat aveam, zic hai sa fac. Ce sa fac, ca n-a iesit nimic! Ba se spargeau in mana cand le scoteam din forma, ba crapau stand la uscat, ba nu faceau priza la mijloc. Cum rabdarea nu e punctul meu forte si cum nu mi s-a parut o mare smecherie sa faci bombe efervescente, am lasat-o balta.
Pana acum cateva zile cand iar m-a apucat amocul, asa, din senin. Da fuga la magazin, devalizeaza-l de pliculetele de sare de lamaie si da-i cu bombele. Retete pe net cu duiumul. Rezultat: nashpa. Intreaba un prieten: mai, tu cum faci bombele alea? Pai asa. Pai si eu tot asa, dar nu ies, fir-ar ele ale naibii. Care-i smecheria? Intreaba alt prieten: fata, tu cum faci bombele? Pai asa. Am intrebat vreo trei persoane, fiecare folosea alta reteta. Mai intelege ceva daca mai poti.
Asa ca am lasat deoparte retetele si am inceput experimentele: cu mai putina apa/cu mai multa, cu mai putin ulei/cu mai mult, cu colorant lichid/pudra. Si ce sa va zic, pana la urma i-am dat de cap.
Reteta nr. 1-simplificata
O parte acid citric
2 parti bicarbonat
ulei, ulei esential, colorant, apa. Sfatul meu: nu va luati dupa nicio reteta, puneti cate putin din fiecare si vedeti ce se intampla. Daca nu se leaga, mai puneti. Daca veti considera ca amestecul e prea umed, mai puneti acid citric si bicarbonat in proportiile de mai sus si o luati de la capat. Pana la urma va iesi, garantat. Mai conteaza si mediul in care lucrati, cat e de umed, ca si formele, sa fie non adezive, sa se desprinda usor, sa fie mereu curate si uscate.
Reteta 2- completa
2 parti bicarbonat
o parte acid citric
o parte amidon de porumb
o parte sare ( de mare, epsom, Himalaya)
apa, ue, ulei, colorant
Acelasi sfaturi ca la reteta 1, cu observatia ca aici trebuie ceva mai mult lichid, fie el sub forma de apa, sau de ue.
O observatie generala, este nevoie de foarte putin ulei. La 300 g compozitie este nevoie de doar cateva picaturi de ulei, cateva numai. Nu linguri, nici macar lingurite, ci picaturi, ca atunci cand puneti uleiul esential. Daca stau sa ma gandesc, cantitatile de ulei si ue sunt cam egale.
Am pus odata ceva mai mult ulei esential si n-a mai fost nevoie de apa. Ca atare, nu va luati dupa retete, caci depinde mult de ingredientele folosite. Si pana la urma, totul se face din ochi ( cum arata) si din maini ( cum se simte la pipait).
Am mai observat ca atunci cand faceam o cantitate mai mare, compozitia ramasa avea tendinta sa se usuce, apa evaporandu-se la un momend dat, mai ales daca exista tendinta de mosmondeala si extra bibileala. Ca atare, un mic puf de apa ajuta mult.
De asemenea, acidul citric se poate prezenta sub forma de granule mai mari sau mai mici. Din magazinul de la colt a fost ceva mai fin, de la Aroma Shop, mai grunjos. Eu l-am dat prin rasnita ca sa-l fac mai fin si bine am facut, caci la ultima poza postata, veti vedea diferenta, acolo punand acid citric grunjos. Mai mult, sunt de parere ca daca ingredientele sunt mai fine, fac priza intre ele mai bine, iar succesul e mai aproape. Asta asa, ca o parere.
Deci m-am linistit, de maine fac si eu sapun, ca omu’. 😀
So, daca vreti sa mai discutam, o putem face pe FB ca mintenas postez si acolo articolasul.
Poze:
Iar in ultima poza, cum va ziceam reteta completa:
Cu drag,
Alexandra
Felicitari,sant foarte frumoase.
Wopw ce bine arata, iti vine sa le papi!
De unde a-ți luat formele? Am căutat dar nu prea se găsesc la noi în țară (sau nu am știut să caut).
Arataaa delicioasee si gata de o baie plina de rasfat ! De unde pot achizitiona formele ?
multumesc
Buna. bilele mele arata bine in primele ore, poi se crapa.. Vreun sfat?
aveti si cantitatile la lichide? bombele arata bine dar pana a doua zi sunt crapate
Ce forme ai folosit?
De aluminiu ( cred), Aliexpress
Foarte frumos arata! Ne spui si ce forma qi si de unde??
Recipeintele in care ai facut bile de unde le ai luat?
Aliexpress