Sapun cu lapte de capra si matase naturala

Ati vazut, am inceput sa scriu pe blog doar cand cred eu ca am ceva important sa va spun, sau sa va arat.

Astazi vreau sa va arat un sapun nou, dupa mine cel mai fin, delicat si spumacios sapun, anume cu lapte de capra si matasa naturala.

Sapunuri cu lapte de capra am facut…nu stiu…probabil ceva de ordinul miilor, insa de fiecare data cand am taiat un calup m-am minunat de el. Sapun cu matase naturala am facut doar cateva pana in acest moment si toate vegetale, adica doar cu apa, cu niciun alt lichid, sapun care a iesit de asemenea fin fin, lucios si cu o mai mare putere de spumare. Ca urmare, ieri am considerat ca a sosit momentul sa fac o combinatie intre laptele de capra si matasea naturala, iar combinatia este-va spun cu mana pe inima-mortala! Chiar nu-mi dau seama ce i-as mai putea face unui sapun ca sa iasa mai fin de atat. Sa-l dau cu lac de unghii, poate. 🙂

Poze:

1.jpg

2.jpg

3

4

5

6

7

8

M-am intrebat si eu si probabil ca va intrebati si voi, de ce ar fi buna matasea in sapun? Doar ca sa-l faca lucios? Doar ca sa faca mai multa spuma? O fi adaugarea matasii in sapun vreun moft ca sa mai iesim din monotonie, sau este buna la ceva? Si atunci am inceput sa citesc despre matasea naturala, ce este si ce face ea.

Asa cum bine stiti, matasea naturala este produsa de viermele de matase care la un moment al existentei lui efemere pe pamant isi face un cocon-din fire de matase. „Firul de mătase se obţine dintr-un lichid vâscos, produs în corpul larvei.Fibra, aşa cum este produsă de insectă, se compune din două filamente de proteine, reunite la nivelul sistemului de filare al insectei, şi anume fibroina, cimentată şi înconjurată de o altă proteină, denumită sericină. Sericina formeaz ă o reţea în jurul fibroinei”. Ati inteles tot, da? Nici eu!  :).

Stim ce este proteina, dar ce este fibroina? Sa cautam: fibroina.

„Fibroina este proteină din filamentului de mătase naturală brută care rămâne după degomare. Este proteina secretată de fluturele de mătase, care se solidifică la aer şi constituie fibra de mătase. Compoziţia chimică elementară este: carbon — 48 %, oxigen — 27 %, hidrogen – 6,5 %, azot — 18 % şi urme mici de sulf. Caracteristica cea mai importantă a fibroinei este conţinutul ridicat în aminoacizi simpli fără ramificaţii, precum glicina, alanina şi serina. Structura fibroinei este similară cu cheratina lânii. Este insolubilă in soluţii de săpun şi alcool.”. 
Aici mi-a atras atentia cuvantul cheratina, care e ceva ce se foloseste pentru ingrijirea parului. ” Cheratina e o proteină fibroasă care dă forță și elasticitate structurii interne și externe a firului de păr. Cheratina e făcută din lanțuri lungi de peptide, care formează filamente puternice. 90% din firul de păr este format din cheratină, iar 5-10% (în funcție de umiditatea mediului) din apă. Pe lângă acestea, părul mai conține lipide, pigmenți și minerale „.
Cat priveste faptul ca este insolubila in solutii de sapun, asta inseamna ca putem spala obiecte din matase fara grija ca se dizolva.  Sau ca daca ne prinde in oras o ploaie cu spume, fara umbrela,nu  ne dizolva rochia si lenjeria intima, haa!
Deci, cam asta contine matasea naturala, care acum face parte din sapunul de fata. Smecher, nu?:)
Va pup!
Alex

 

 

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Ingrediente, Sapun pentru par, Sapunuri cu lapte de capra, Sapunuri cu lavanda, Sapunuri cu trandafiri, Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Sapun cu lapte de capra si matase naturala

  1. DaniFlor zice:

    Super documentar.Si super sapun, se vede! De-abia astept sa fac si eu unul cu matase naturala. Seara faina!

  2. Adriana zice:

    Frumos articol, frumos sapun, frumos tot ce faceti.

  3. Anca zice:

    Buna ziua. Se „simte” finețea săpunului si prin poze. Săpunul cu lapte de capra l-am testat si daaaaa- e divin ,însă acum mi-ați stârnit interesul pt combinația cu mătasea. E nevoie de un anumit tip de mătase,sub ce formă trebuie să fie și în ce fază a procesului se adaugă. Sper ca nu am exagerat cu întrebările. O zi minuta să aveți și cât mai multe experiențe „sapunaresti” reușite!

  4. marginean estera jud alba iulea localitatea salistea strda joseni nr 85 zice:

    din ce este facuta matasea vreau sa stiu cu ce sea juta laptele de capra pentru par hair

  5. Constantin zice:

    pentru ca faceti corectura la carte , – o sugestie : sapunarii , fac o gresala si ar fi bine ca aceasta sa fie explicata . se afirma ca sapunul contine 25% glicerina . dar la ce se refera aceasta afirmatie ? cu totii , am crede ca 25% din sapun este glicerina . de fapt nu este asa . in urma reactiei de saponificare , din o molecula de grasime ( ulei – unt ) , se obtin trei molecule de sapun si o molecula de glicerina . greutatile moleculare la sapun sunt diferite decat greutatea moleculara a glicerinei , care este mai mica . sapunul are in medie 18 – 16 atomi de carbon in molecula , in timp ce glicerina are 3 atomi de carbon ( glicerina = 92 g/mol ; acid oleic = 282 g/mol ), poate si de aceia este bine sa suplimentam glicerina in sapun . este bine de stiut ca daca folosim la producerea de sapun metode vechi – empirice , putem pierde glicerina din sapun . un exemplu este sapunul „clasic de casa” . in acest caz se foloseste multa apa si alegerea sapunului din fiertura se facea adaugand sare . in acest fel se alegea deasupra sapunul iar jos ramaneau tranjii . dar in surplusul de apa de jos se dizolva si glicerina . asa ca sapunul de casa nu prea contine glicerina . de aceia in sapunurile naturale – la rece – apa se cantareste si ramane distribuita uniform impreuna cu glicerina in toata masa sapunului , urmand ca apa sa se evapore in timp . nadajduesc – aceste mici detalii sa va fie de folos . cu stima , C. Stefanescu.

  6. mati_ar zice:

    Buna ziua, sunt Ariana, o mare admiratoare a dumneavoastra. Felicitari pentru creatiile splendide. Cum as putea cumpara cartea cu retete de sapun?

  7. Ariana zice:

    Buna ziua, sunt Ariana, o mare admiratoare a dumneavoastra. Felicitari pentru creatiile splendide. Cum as putea cumpara cartea cu retete de sapun?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s