Errare humanum est…

…sed perseverare diabolicum , a spus demult Seneca. 🙂

Cum s-ar zice, sa gresesti e omeneste, dar sa perseverezi in greseala este de-a  dreptul diabolic! 🙂

Dragilor,

Azi am avut Atelier de sapun, al nustiucatelea si taman azi am facut o duda. Una mare, adica! Mi s-a supraincalzit pasta de sapun si s-a separat. Sa va povestesc!

Sapunul ales de mine si de participantele la atelier a fost cel cu ciocolata ( cacao neagra , scortisoara si miere), bucurie mare pe mine caci sincer, ma saturasem sa fac la ateliere aceleasi banale galbenele. Buun. Mixez, torn in forma, sapunul arata fain, desi mi s-a parut mie trace-ul cam subtire si n-ar fi trebuit, mai ales ca temperatura de mixare a fost una maricica, de aproximativ 42 de grade. Ii pun in cap paturica si ma linistesc si eu pe un scaun, de vorba cu cursantele, caci mai era timp. Dupa aproximativ un sfert de ora, zic ia sa trag eu o geana la sapun, sa vad ce face. Ma gandeam ca poate s-a format gelul si il vad si ele. Cand colo, ce sa vezi, sapunul meu incepuse sa se separe, dar bine de tot. Plutea uleiul pe deasupra de te puteai plimba pe el cu barca. Bag in el un bat de lemn, apa chioara. Zic , mama, am sfeclit-o! Ce vad fetele astea, un sapun ratat? O duda cat mine de mare? De asta au venit ele la atelier? Deci, dezastru !

Norocul meu este urmatorul: in situatii de criza nu ma pierd, stiu asta pentru ca in viata am fost de cateva ori in situatii limita si nu mi-am pierdut firea. Ca dupa aia mi s-au inmuiat genunchii si n-am mai fost buna de nimic e alta poveste, dar la momentul acela am luat decizia corecta. Poate daca astazi as fi fost in linistea atelierului meu, dupa cateva bombaneli mai colorate in care as fi inclus toata clasa politica, pe patriarhul Daniel, cateva persoane ( nu dau nume) , unele mame, pe taximetristi , alte cateva categorii profesionale si in general sistemul in care traim, , as fi stat si as fi cugetat ce sa fac. Dar asa, n-a fost timp sa cuget si a trebuit sa actionez. Ca urmare, am luat forma cu sapunul nashpa si l-am turnat la loc in oala si am remixat. Cum scortisoara tinde sa inchege bine de tot sapunul, dupa cateva buzz-uri cu mixerul, s-au format ditamai cocoloasele, asa ca l-am luat pur si simplu la linguroi. Cateva ture de lingura ( de fapt o spatula rigida) si bietul sapun si-a revenit si astfel l-am putut turna in forma.

Dac as mai fi stat mult pe ganduri ar fi ramas doar solutia rebatch, adica fiert la crockpot, sau bain marie , alta munca, alta distractie.

Pana la urma a iesit cam asa, destul de bine as zice, avand in vedere cele de mai sus:

1.jpg

Acum se pune firesc intrebarea: ce naiba s-a intamplat?

Uitati ce cred eu:

  1. Fals trace. Am scris despre asta AICI.
  2. Temperatura de mixare  prea mare ( peste 40, chiar 42 de grade) avand in vedere ca sapunul continea trei ingrediente care supraincalzesc oricum sapunul, anume: ulei esential de scortisoara, cacao si miere. Un singur ingredient din cele trei era suficient sa patesc pocinogul daca n-as fi avut grija la temperatura, dar asa cu trei catalizatori dezastrul era iminent.

Concluzie: aveti grija la falsul trace si nu folositi o data mai mult de doua ingrediente care incing sapunul, in timp ce temperatura de mixare sa nu depaseasca 38-39 de grade. De asemenea izolati sapunul superficial, atat cat sa nu-si bage nasul in el cineva care n-are treaba.

V-am pupat, sa aveti o duminica faina!
Alexandra

Anunțuri

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Teoria sapunului, Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Errare humanum est…

  1. julicu zice:

    Stiu ce zici. Am patit-o si eu. Combinatia mea castigatoare a fost scorti si cuisoare. Si bineinteles, temperatura. Am pus un pic la baie de abur si am amestecat cu lingura . S-a legat imediat☺foarte bine ai facut , se vede experienta😉

  2. nykoletta zice:

    Sau bagat in frigider max o noapte. Unii aleg chiar congelatorul.

  3. Carmen zice:

    Tot de la combinatia scortisoara, miere, lapte mi s-a intarit pasta de nu am mai putut turna in forme. Am indesat-o cu chiu cu vai, dar estetic e de cosmar. Are vrei 5 zile sapunelul. Ce as putea face? Se poate retopi pe baie de aburi si returna? Multumesc.

    • Alexandra zice:

      Da, doar cu rebatch se mai poate repara, la bain marie, cu putina apa, fiert pana se omogenizeaza pasta.

      • carmen zice:

        La 1000g sapun cam cata apa sa adaug? Deci dau pe raztoare tot sapunul si adaug apa de la inceput?

      • Alexandra zice:

        Cat mai putina, ideal ar fi deloc, ca apa are deja. O ceasca, ir daca mai este nevoie, inca una, maximum. De la inceput, evident, altfel se arde sapunul. Rzatoarea mica, atat cat se poate. Daca sapunul este moale-moale, nu mai trebuie razuit, nici nu se poate dealtfel. 🙂

  4. Gabi zice:

    Buna , Alexandra !
    buna dispozitie a zilei de azi mi-e asigurata… stilul relatarii tale e absolut demential …
    De sapunuri ce sa mai zic ? Superbe!!!
    Felicitari!
    Cu simpatie ,
    Gabi (incepatoare intr-ale sapunaritului)

  5. Cristina zice:

    Cu remixatul sapunelul arata super fain 🙂 *Stiu eu ca dupa atita timp de sapunit nu te pierzi, cu muiatul genunchilor asta are probabil legatura cu onoarea (sa format un fel de rusinica fata de doamnele prezente, am patito si eu odata 🙂 ) Dar cu ocazia asta au invatat si ele o alta lectie *daca o patesc ele in viitor stiu cum sa repare gresala* conteaza foarte mult faza de trace a sapunitului.

    Eu lucrez la atelier asa zi de zi cu citeva doamne, si desi am inceput din 15 mai si ele se pricep deja destul de bine, ieri am lipsit eu si au lucrat cu supravegherea unei sefe, au facut numai cu ulei de masline, si m-am bucurat ca sau descurcat. Au facut doua paste 1kg si 2 kg ulei. Azi cind ne-am prezentat la centru toate curioase de isprava lor… repede sal vedem …si ce crezi ?? …uffff tot era numai ulei deasupra cel facut din 1kg. Cel din 2kg era prea putin in cutia de lemn,si putin transparent si moale, acuma la asta al doilea cum pot eu sa cred ca au masurat bine ingredientele? cind e cu mult mai multa NaOH la el ar fi trebuit sa fie tare si mai alboi NU? 🙂 eu? repede intrebarea : unde ati gresit ? ati masurat sigur totul perfect? ele: daaaa. Bun pina aici e okay, primul lam turnat inapoi in oala si cu telul doar l-am mestecat, au vazut cum sa prins repede si lam turnat cu linguroiul vorba ta. Dupa astea intimplate concluzia mea a fost ca nu sunt atente, vorbesc mult intre ele …!!

  6. alina zice:

    eu cred ca de la miere si doar atat!! cu mierea nu i de joaca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s