Nu stiu daca ati observat, dar nu-mi place sa pun multe uleiuri intr-un sapun, iar asta se intampla din doua motive, asa cum gandesc eu:
- Uleiurile nu se pot combina oricum, adica unele uleiuri nu fac casa buna cu altele, in sensul ca nu sunt nici macar complementare, nu se pot armoniza, nu se realizeaza sinergia aceea despre care se tot vorbeste ( si acum va fac o marturisire: ma calca pe nervi cuvantul sinergie, nu stiu exact de ce, dar nu-mi suna mie bine in urechi 🙂 )
- Punand cate 10 grame din 43 de uleiuri, cum pot acele uleiuri sa transfere din proprietatile lor sapunului? Greu! 🙂 Sau mai deloc.
Cu alte cuvinte, imi place ca sapunul sa aiba o personalitate puternica, data de unul, maximum doua uleiuri si/ sau de substituentul apei. A se vedea sapunul Alep, din doua uleiuri de baza: masline si dafin si care dupa mine este regele sapunurilor. Doua uleiuri, super sapun! Cum spuneam intr-o postare anterioara, care a trezit multe pasiuni , daca un sapun are 100 de componente, nu este neaparat unul bun. Invers, daca are putine uleiuri, nu este neaparat unul nashpa, cum multi sapunari cred. Repet, eu aici imi spun parerea mea, cu care puteti fi sau nu de acord. Libertatea de opinie si de expresie nu s-a abrogat, ca atare, imi spun – inca- parerea, pe care o puteti lua sau nu in considerare. Luati de exemplu o reteta, oricare, cu apa. Apoi faceti aceeasi reteta, dar cu lapte. Diferenta mare, este asa? Acum luati o alta reteta, iar la a doua varianta, mai puneti cate 20 de grame de alte uleiuri, fata de cele de baza, eventual la trace. Inlocuiti uleiul de ricin de la trace ( sa zicem 5%) cu unt de shea, mango, argan si macadamia. Ricinul cu toate cele patru. Diferenta? Sau uleiul de argan de la trace ( tot 5% ) cu ulei de ricin, migdale dulci si jojoba. Diferenta? Nu asa mare ca in cazurile apa versus lapte. Sau ca in cazul unui sapun Castile, ori ale unul sapun cu mult unt de cacao, sau fara palmier deloc, sau cu mult unt de shea, etc, etc.
Ca urmare, cand pun un ingredient important, apoi il pun la greu, pe toate partile, sa se simta. Este cazul sapunului cu ulei de canepa ( ulei in baza, ulei la trace), cu catina si suc de morcovi ( betacaroten in morcovi, betacaroten in uleiul de catina) , cafea infuzie dar si macinata, etc.
Am facut aceasta introducere cam lunga pentru a explica de ce am facut astazi un sapun la care am inlocuit apa cu lapte de nuci Macadamia si careia i-am pus la trace ulei de Macadamia. Si daca as fi avut nuci Macadamia, i-as fi pus vreo doua si deasupra, mot! 🙂
La ce sunt bune nucile si uleiul Macadamia puteti citi AICI.
Sapunul a iesit cremos, onctuos, stiut fiind ca nucile au un procent mare de grasimi. Eu am folosit laptele la temperatura camerei, iar culoarea a iesit mai intensa, dar daca vreti o culoare mai diafana il puteti folosi direct de la frigider. De asemenea, va puteti face singuri laptele de nuci Macadamia, se face la fel ca laptele de migdale.
Poze:
Iar maine pe la ora asta il veti vedea taiat, intr-un update la aceasta postare.
Seara faina!
UPDATE:
Iata si sapunul taiat! ❤
Concluzia: cu siguranta voi mai face sapun cu lapte de nuci Macadamia! 🙂
Arata intr-un fel foarte….gustos, mi-ai facut pofta cu nucile astea si da, eu, una sunt de acord cu ce spui. Ce parere ai despre infuziile de plante in locul apei? era o discutie undeva, in contradictoriu, intre sapunari de-ai nostri, cum ca infuziile ar schimba ceva sau nu ar schimba nimic.
Din ce am observat, un sapun facut cu orice altceva decat apa iese mai fin. Inclusiv cel cu infuzii de plante. Asta binenteles daca sapunul este facut corect. 🙂
Buna ziua Alexandra,m am tot ținut saptamana asta sa mi fac timp să îți scriu…dar …
Oricum ,vroiam să îți spun că mă bucur tare mult ca te am cunoscut(am participat la atelierul de pe 21 mai,si îl recomand călduros tuturor!) am rămas impresionată de jovialitatea si multele sfaturi pe care le oferi participanților.Si pentru că îmi doresc să te reîntâlnesc,ti am propus atunci un curs si pentru cei mai „avansați” nu doar de inițiere… Aștept cu nerăbdare si un astfel de curs si m as bucura sa putem tine legătura…ești o doamnă deosebită,iar eu norocoasă că ma număr printre admiratori! Gânduri bune!
Buna, Toni! Chiar ma gandeam unde ai disparut! 🙂 Ma gandeam si eu la un curs pentru avansati, insa as vrea sa stiu cam ce se doreste de la un asemenea curs. Sapun cu lapte de capra, diverse swirl-uri? Tu sa-mi spui , eventual si alti sapunari doritori.
Te imbratisez cu drag si tinem legatura, binenteles!
Buna Alex,
Un articol frumos, ca de obicei, interesant si plin de invataminte. ❤ Foarte frumos sapunul! O zi minunata!
La fel si tie, DaniFlor! 🙂