La mine in magazin n-o sa gasiti sapunuri sau creme pentru copii si nu pentru ca n-as stii sa fac, ori pentru ca mi-ar lipsi cine stie ce ingrediente, ci pentru simplul fapt ca sapunurile , cremele si in general produsele de ingrijire pentru copiii sub 3 ani necesita- in conformitate cu prevederile Legii cosmeticii- o serie de analize suplimentare pentru a putea fi puse pe piata in deplina siguranta.
Nu este nicio problema sa folosim pe pielea noastra batucita un sapun dubios din punct de vedere al provenientei, insa cu totul altfel se pune problema in cazul bebelusilor.Ganditi-va ce-ar fi daca v-ar scapa din greseala mai multa soda caustica decat cere reteta si nu v-ati da seama, iar sapunul ar ajunge la un biet bebelus. Cum ar fi?
Ok, ma vor intreba proaspetele mamici, cu ce curatam bebeul? 🙂 Chimicalele sunt nashpa, in produsele organice nu prea avem incredere, plus ca sunt ingrozitor de scumpe si nu ne permitem, iar acum ne spui ca nici in produsele handmade sa nu avem incredere ca cine stie cum si cu ce sunt facute. Noi cu ce degresam bebelusul? 🙂 )))
Acum, daca tot m-ati intrebat 🙂 , hai sa va spun. In primul rand, eu n-as spala bebelusul cu sapun. Pentru ce ar trebui sapun unui bebelus? Are pe el ulei de motor? A sapat in gradina si a transpirat? Nu, fara sapun in primele saptamani. Un ceai de musetel pus in apa de baie ar fi suficient.Doar ca trebuie spalat zilnic, iar la fundulet de cate ori este cazul. Ca si noi, adultii, dealtfel. 🙂 Iar ca unguent as folosi un ulei bun, extravirgin. Pe de alta parte nu sunt de neglijat nici sapunurile facute in casa, cu conditia sa fiti siguri ca sunt inofensive pentru comoara voastra. Asta inseamna ca in cazul in care nu exista analiza de risc, aceste sapunuri ar trebui testate pe pielea voastra, pe pielea unui adult sensibil eventual si abia apoi folosit la spalarea bebelusului, treptat, cate putina piele odata, pentru a evita o alergie .
In vederea formularii unui sapun pentru copii, eu as elimina complet orice fel de ulei esential, as elimina mierea ( exista persoane adulte alergice la miere), as elimina laptele de capra -este produs de origine animala, cu proteina, care poate da si el alergie. Fara ulei de arahide, fara exfolianti, fara ciocolata, cacao, cafea, citrice, condimente, coloranti minerali. Pentru copii ar trebui cel mai simplu si bland sapun din lume, din cateva uleiuri bune, daca se poate nerafinate , cu un discount de soda de 10% si un superfat de 5%.. Poate fi luat in calcul musetelul, sub forma de macerat uleios sau infuzie sau/si galbenelele. Sapunul sa fie foarte bine uscat, fara sa fie totusi vechi pastrat in loc racoros si aerisit.
V-am pupat!
Le putem testa pe.. pisica din casa ! Doctorita de familie a pisicilor mele mi-a spus ca au pielea la fel de fina ca a bebelusilor …. si oricum nu patesc nimic daca le spalam cu sapun.. doar sa si reusim asta !
Hehehe! Daca avem pisica in casa, ca daca nu, testam pe pisica vecinilor! Daca pateste ceva, paguba lor. 🙂
tema acestei postari este binevenita si desigur si abordarea ei . sapunul natural handmade este prin natura lui un sapun cu ph alcalin si desigur pielea bebelusilor este foarte fina si sensibila . intradevar ca intervine si factorul alergic . cine face sapun natural , stie ca la fiecare bara facuta , chiar daca respectam aceiasi formula , sunt factori pe care nu-i putem deplin stapani – temperatura , umiditate , curenti de aier , sau cind avem unul din ingrediente din alt lot , etc. azi am facut si eu o bara de sapun de rufe , cu cele doua uleiuri (palmier si cocos) – asa de proba ! – sanatate la toti .