Alkanet sau movul natural

Binenteles ca inca de la inceput am vrut sa fac un sapun mov cu miros de lavanda, ce sapunar intreg la minte nu ar vrea asta? 🙂 Asa ca am inceput sa caut… Pe „vremea”aia nu exista inca argila mov, sau violet, dar nici acum aceasta nu-mi inspira incredere, mai ales ca argilele violet care se comercializeaza sunt violet de-a binelea, nu roz-praf, albastru-gri, verde-mucegai, galben-obosit sau rosu -vlaguit ca cele uzuale. . Asa ca n-am folosit.
Apoi m-a dus gandul la violetul de gentiana, dar si acesta este un compus chimic la fel ca albastrul de metil, ca atare, am zis pas.
Din intamplare am descoperit o combinatie care dupa saponificare face sapunul mov, anume albastru alimentar si argila verde. Initial am vrut un turcoaz pentru un sapun estival, insa cum soarta soda a vrut sa fie mov, mov a ramas.
2
3
5
6
Si a ramas ceva vreme pana cand am zis gata si cu colorantul alimentar, nu mai bagam nimic sintetic in sapun, pai ce facem noi aici, ne pacalim singuri? 🙂 Asa ca sapunul cu lavanda a ramas alb multa vreme-si ce daca? 🙂
Acum vreun an si ceva,aproape doi cred, draga de Natalia, odata cu schimbul nostru de sapunuri, mi-a trimis-mare surpriza mi-a facut!- o punga zdravana cu bucatele de alkanet, din care inca mai am pentru vreo cateva sarje de sapun. Multumesc inca o data draga mea , te pup si te imbratisez a nustiucataoara! 😀
De atunci tot fac sapunuri cu alkanet, care de care mai frumoase si din experienta mea pot sa va spun urmatoarele:
1. Este bine sa va achizitionati bucatele de alkanet, nu pudra, caci pudra cine stie ce contine… Cam la fel e si cu scortisoara, luati bucatele, nu scortisoara macinata.
2. Macerati in alkanet toata cantitatea de ulei de masline pe care o puneti in sapun ( 30-40%), pentru o perioada de cel putin 2 saptamani;
3. Cantitatea de alkanet pusa la macerat-2 linguri babane la 500 ml ulei;
4. Dupa ce ati strecurat uleiul macerat, mai puteti infuza inca 500 ml de ulei, dar lasati mai mult de data asta, inca o saptamana.
5. Daca vreti sa adaugati la trace , macerati in ulei de migdale, minim 3 saptamani. Folositi la trace doar pentru swirl, altfel nuanta de mov va fi cam estompata.
6. La sapunul cu lapte, violetul va fi mai intai albastru, apoi va ramane un gri=albastrui. Cel mai bine il folositi la sapunurile vegetale, iar la sapunurile cu lapte uitati de alkanet.
7. Daca vreti totusi un sapun in doua culori ( nu cu un mic swirl la trace), atunci va trebui sa faceti doua sarje de sapun simultan: una cu, alta fara ulei de masline infuzat in alkanet. Cam dificil, va trebuie o buna organizare si coordonare, cum s-ar zice un bun timing, insa rezultatul e spectaculos!
Sper sa va foloseasca sfaturile mele, mai ales ca stiu ca sunt multe fete care recent si-au achizitionat alkanet.
Va pup pe toti !
8
9
10
12
13
14
15
P.S. Ultimul e facut ieri si e foarte intens. A stat la macerat doua luni ( am uitat de el… 😀 )

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Ingrediente, Plante in sapunuri și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Alkanet sau movul natural

  1. amaliasavin zice:

    multumim doamna !!! 🙂

  2. Ancuta zice:

    Multumim frumos, Alexandra! Acum am incredere ca stiu cum sa fac.

  3. Constantin E. Stefanescu zice:

    La mine lofantul a rasarit deja. asa ca am luat o tavita neagra de plastic , unde am inceput deja sa transplantez micile rasaduri (15-20 mm) sub lupa , folosind un bat de chibrit ! la distanta de 20 mm intre plante si 20 mm intre randuri . am folosit o casoleta de ciuperci ! sunt la lumina in casa , dar peste o saptamana le scot afara . a nu se tine in solar la temperatura mare caci se pot usca (am patit eu !) am ingropat micile rasaduri aproape de cele doua frunzulite – la 2 mm . la mine cresc bine . vom vedea ce va mai fi . tot legat de gradina toamna trecuta am plantat rasaduri de mursalski chai ( sideritis scardica ) tot din Bulgaria . acum merg bine .

  4. Gabi zice:

    Multumim calduros pt sfaturi , dar de unde sa iei alkanet in Romania?

  5. Foarte interesant articolul, desi nu am mai sapunit demult, imi notez in minte aceste informatii, multumesc Alex. Pup you.

  6. Marcu Oana zice:

    Multumim pentru ca ne impartasiti experienta dvs. Sunt pretioase aceste sfaturi. Acum se gaseste pudra de alkanet si in Romania. Urmeaza sa experimentam.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s