Uleiul esential de neroli

1Uleiul esenţial (volatil) de neroli se obţine din florile de portocal (Citrus aurantium sau Citrus vulgaris), fiind unul dintre cele mai populare uleiuri esenţiale, deoarece nu numai că are anumite proprietăţi terapeutice, dar are, de asemenea, şi un miros incredibil. Are un efect extrem de relaxant asupra corpului şi minţii, alină spasmele musculare, calmează palpitaţiile inimii şi are un minunat efect de întinerire şi de regenerare a pielii, ajutând la prevenirea şi combaterea cicatricelor şi vergeturilor.

Florile de portocal sunt adesea asociate cu căsătoria şi puritatea, iar miresele purtau în mod tradiţional muguri de portocal în părul lor. Se spune că numele provine de la o prinţesă italiană, Anne-Marie de la Tremoille (Contesă de Nerola), care a folosit uleiul ca parfum şi ca aromatizant pentru apa de baie şi pentru mănuşi. În continuare este un ingredient folosit pentru a obţine în mod tradiţional apa de Cologne.

Uleiul esenţial de neroli are o aromă dulce, florală şi uşor obsedantă, culoarea este galben pal iar ca vâscozitate este apos.

1Uleiul esenţial de neroli este extras din flori mici, albe, cerate din portocal amar, prin distilare cu vapori şi randamente de 0,8 – 1%, adică este nevoie de circa 1000 kg de flori de portocal pentru a se obţine 1 kg de ulei esenţial de neroli.

Principalele componente chimice ale uleiului de neroli sunt: a-pinen, camphene, b-pinen, a-terpinene, nerol, acetat neryl, farnesol, geraniol, linalool, nerolidol, acetat de linalyl, metil anthranilate şi indol.

Uleiul esenţial de neroli are un efect antidepresiv, antiseptic, anti-infecţios, antispastic, afrodisiac, bactericid, carminativ, cicatrizant, citofilactic, cordial, deodorant, digestiv, emolient, sedativ şi tonic.

Uleiul esenţial de neroli este foarte relaxant şi poate fi folosit în cazurile de anxietate cronică, depresie, teamă, şoc şi stres. Efectul său calmant poate fi, de asemenea, benefic pentru tractul digestiv, precum şi în cazuri de spasme intestinale, colită şi diaree.

Ajută, de asemenea, şi în cazurile de insomnie, având un efect sedativ, este eficient în calmarea palpitaţiilor, la tratarea durerilor de cap, a nevralgiilor şi a vertijului. Mai poate ajuta atunci când un pacient este în convalescenţă fiind un bun tonic general.

Utilizat pe piele, uleiul de neroli poate ajuta la întinerirea pielii, contribuind la regenerarea celulelor epiteliale. Folosit în cazul unor răni, poate preveni formarea unor cicatrice urâte. Contribuie la menţinerea unei pieli fine, la lupta împotriva vergeturilor şi a capilarelor sparte.

Uleiul de neroli nu numai că miroase deosebit, dar poate relaxa şi calma sistemul nervos, tractul digestiv şi este de ajutor în îngrijirea pielii.

Folosit în aromaterapie, uleiul de neroli este util în cazurile de insomnie, tensiune nervoasă, dureri de cap, vertij, depresie, anxietate şi şoc.

Folosit ca amestec în ulei de masaj sau diluat în apa de baie, ajută în cazurile de insomnie, dureri de cap, nevralgii, tensiune nervoasa, palpitaţii, anxietate, depresie, colite, dureri de stomac şi diaree şi pentru stimularea pielii.

Atunci când este utilizat pe piele într-o cremă sau loţiune, are efect benefic contra vergeturilor şi capilarelor sparte şi, de asemenea, previne formarea unor cicatrice urâte. Stimulează activitatea celulară ajutând la regenerarea şi întinerirea pielii.

Preluare de pe www.naturela.ro

Reclame

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Uleiuri esentiale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Uleiul esential de neroli

  1. elisaelianna zice:

    Un super erou uleiul asta!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s