Indepărtarea impurităţilor este prima etapă în îngrijirea tenului, dar folosind un săpun obişnuit, riscăm să uscăm şi să irităm pielea. În funcţie de tipul de ten, se recomandă fie săpunuri blânde, care conţin substanţe grase, fie aşa-numitele produse fără săpun, inscripţionate „sans savon“ ori „soap free“. Femeile şi bărbaţii, în egală măsură, ar trebui să îndepărteze de două ori pe zi celulele moarte, bacteriile, praful, transpiraţia şi sebumul în exces care se acumulează pe pielea feţei. Acest lucru poate fi realizat fie prin spălarea feţei cu apă şi cu săpun, fie prin demachiere. Prin simpla clătire a feţei cu apă, de exemplu, tenul nu poate fi curăţat eficient. Se poate renunţa la spălarea cu apă şi cu săpun în favoarea demachierii, dar aceasta din urmă îndepărtează mai puţine microorganisme. Pe de altă parte, folosirea unui săpun poate face mai mult rău decât bine dacă nu ştim să facem o alegere corectă.
Cele alcaline favorizează infecţiile
Valoarea pH-ului pielii este de aproximativ 5,5, deci este uşor acidă. Săpunurile obişnuite au un pH alcalin, ce poate ajunge la o valoare de peste 10. După ce le folosim, pH-ul pielii creşte şi este favorizată dezvoltarea germenilor patogeni la acest nivel, în detrimentul florei care există în mod normal pe suprafaţa tenului. „Pe suprafaţa pielii există sute de bacterii «bune», care formează flora rezidentă. Ea are rol de protecţie împotriva agresiunilor exterioare (bacteriene, virale sau de altă natură). Aceste bacterii sunt practic acei «pioni de rezistenţă» de la suprafaţa pielii care spun «Pe aici nu se trece!». Ele intră în competiţie cu bacteriile patogene, împiedicând dezvoltarea lor”, explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Pe fondul creşterii pH-ului, ne expunem riscului de a dezvolta eczeme sau infecţii bacteriene şi micotice (cu ciuperci). În cazul persoanelor care au deja acnee sau eczeme pe piele, problema se agravează. Aceleaşi efecte le au asupra tenului şi săpunurile antibacteriene, care îndepărtează şi flora benefică de pe piele şi ne lasă fără apărare în faţa germenilor. Un alt dezavantaj al săpunurilor alcaline este acela că îndepărtează aproape în totalitate sebumul care menţine elasticitatea pielii. În consecinţă, tenul devine uscat, iar ridurile se accentuează.
Igiena excesivă agravează acneea
Riscul de a dezvolta infecţii sau de a le agrava pe cele existente este cu atât mai mare cu cât ne spălăm faţa de mai mult de două ori pe zi cu un săpun alcalin. „Igiena excesivă este dăunătoare pielii. Am avut pacienţi cu acnee care se spălau des în speranţa că tenul va deveni mai uscat, dar nu făceau decât să agraveze problema”, mai spune specialistul. Persoanele cu ten uscat sunt cu atât mai expuse deshidratării pielii folosind un săpun alcalin, aşa încât sub nicio formă nu ar trebui să utilizeze un asemenea produs.
Se aleg în funcţie de tipul de ten
În locul săpunurilor alcaline şi al celor antibacteriene, sunt recomandate pentru spălarea feţei ori săpunuri blânde, care conţin substanţe grase (emoliente), ori produse fără săpun (pe a căror etichetă este menţionat „sans savon”, „soap free”, „sindet” sau „syndet”). Cele din urmă pot fi atât solide, cât şi lichide.Alegerea săpunului trebuie să ţină cont însă şi de tipul de ten.
Persoanele cu ten acneic, de exemplu, ar trebui să folosească săpunuri speciale, cum ar fi cele cu sulf, recomandate însă de un medic dermatolog. De produse speciale au nevoie şi cei care suferă de foliculită ori dermatită seboreică. Persoanele cu ten uscat ar trebui să folosească întotdeauna săpunuri emoliente, pentru a preveni uscarea şi iritarea pielii sau să folosească o loţiune demachiantă în loc de săpun. Pentru tenul sensibil, sunt recomandate soluţiile speciale de curăţare, fără săpun, cum sunt cele micelare.
Cele cu parfum şi coloranţi, de evitat
Atunci când alegem un săpun sau o soluţie de curăţare, trebuie să avem în vedere ca în compoziţie să existe cât mai puţine substanţe chimice. Cele pe care trebuie să le evităm în mod deosebit sunt parfumurile şi coloranţii artificiali. Aceste ingrediente usucă şi irită pielea, mai ales pe cea sensibilă.
Preluare dupa http://www.adevarul.ro
Eu de cand ma stiu nu m-am spalat pe fata cu sapun. N-am avut niciodata cosuri si pana sa raman insarcinata ma invidiau colegele ca am tenul perfect fara pic de machiaj. Cand am timp il mai rasfat cu un ceai de musetel cu menta sau galbenele. Pur si simplu ma clatesc cu ceaiul pe fata si nu ma sterg il lasa sa se usuce de la sine. Cand curat castraveti imi lipesc toate cojile de la ei pe frunte si nas si obrajori si ma duc si-mi sperii sotul !
Cu sapunurile de la tine m-am spalat pe fata si zau daca mai simteam nevoia de crema dupa aia 😛
Doaaaaamne, chiar azi m-am gandit daca e bine sa ma mai spal cu sapun pe fata, caci o vreme m-am spalat, dar numai cu naturale (de la tine), dar de un timp parca nu mi-ar mai prii. Iar acum citesc postarea ta, eu cred ca am atras intrucatva subiectul asta, haha, macar telepatic 😀
Acum serios, eu am un ten adolescentin, desi anul viitor fac 35 de ani. „Adolescentin” pt. mine inseamna „problematic”. Din pacate, din unele motive pe care le cunosc si din altele pe care nu le cunosc. Intr-o vreme m-am „tratat” cu sapunurile tale, Primavara in special mi-a facut tare bine, imi usca cosurile si bubitele si era super OK, dar apoi cam cu ce am incercat sa ma mai spal parca nu mi s-a mai potrivit asa de bine si nu am mai vazut vreo ameliorare. Am trecut pe demachiante din comert, cat mai aproape de natural, de la magazine naturiste, dar parca nici cu alea nu ma simteam mai bine. Sunt obligata sa folosesc fond de ten zilnic si nu stiu daca e prea bine nici asta. Cred ca dermatolog scrie pe mine in curand, caci nu sunt deloc multumita de tenul meu si simt ca nu am descoperit produsul ideal pt. pielea mea. In seara asta m-am spalat cu cel cu tamaie, m-au mancat palmele in baie si am dat si pe fata. O fi bine, o fi rau, eu cred ca totusi un sapun natural face mai putine stricaciuni tenului decat un demachiant cu toate alea prin el….. Tu te speli cu sapunurile tale pe fata? Sau doar pe corp si par?
Este un subiect fara capat. Discutia exista chiar si intre medicii dermatologi. Unii sunt de parere ca sub nicio forma nu se curata tenul cu sapun, dar pe de alta parte sunt cei care permit folosirea sapunului natural pe ten. Personal, toata viata am avut mare grija cu ce ma spal sau ce crema folosesc pt ca am un ten sensibil si acneic. Am folosit 90% din produsele dermatologice de curatare existente pe piata. Unele cu rezultate bune altele……. De cand am inceput sa folosesc sapun natural atat pe corp cat si pe fata pot spune ca nu mai am probleme asa de mari. Tenul e perfect hidratat, ocazional mai primeste cate un pic de crema, si aceea naturala si fara conservanti. Multe persoane au alergii la produsele chimice continute de sapunuri sau creme.
Eu recomand sapunul natural aplicat pe ten, dar ales cu mare grija in functie de necesitatea fiecaruia.
Subscriu, de cand folosesc sapunuri naturale tenul meu e mai putin problematic.Le folosec pe fata, am tenul mixt cu tendinte de ingrasare (vara in special) si cu neplacutul obiceiul de a „absorbi” mai bine impuritati, praf, bacterii – asa ca am nevoie de curatare mai profunda. E adevarat ca trebuie sa folosesti modalitatea de curatare adecvata. Alternez cam 2 tipuri de sapun, folosec unul cu sare de mare (cand tenul are eruptii acneice, sau preventiv la 2-3 zile) si unul cu lapte de capra mai bland si am observat diferente multumitoare, asta in conditiile in care alimentatia este cam aceiasi si hidratarea constanta.
Nu cred ca o metoda functioneza pentru toata lumea, dar natural e mai sigur.
Eu una nu vad nici o problema in folosirea sapunului natural si pt fata.Inainte de a face cunostinta cu sapunul natural ma spalam cu apa si atat si mai foloseam ocazional cate ceva de curatat, dar nu natural, insa avand mari probleme cu matreta si un scalp iritat [mai ales in perioada cand baietelul a avut D.A. in floare si nu durmea noaptea si evident nici eu], iritatia aceasta imi cobora si pe frunte si sprancene.Am folosit nenumarate unguente chiar si cu cortizon, dar efectul era doar temporar. Acum de cand folosesc sapun natural am scapat de iritatia aceasta de pe frunte si nici pete pe fata nu mi-au mai aparut ,asa cum am mai spus.Un lucru insa care l-am remarcat este ca cele care mi-au priit au fost cele fara unt de shea asta pt ca am un ten normal spre gras.
Deci in concluzie recomand folosire sapunului natural si pt. fata , dar fiecare in functie de nevoi.
Da, si eu folosesc sapun de putin timp, nu in exces, si testez pe tenul meu sapunurile facute de mine, am unul cu suc de castraveti care imi face bine, insa mai folosesc si demachiante, de pilda, ulei de jojoba, ceai de plante , petale de trandafiri etc, ulei de avocado pt zona din jurul ochilor, e mai simplu acum vara, decat sa imi fac demachiante care se altereaza repede fie si tinute la frigider.
Am un ten mixt acneic.
😛
Eu ma spal pe fata si pe corp cu sapun pentru ca ma ajuta sa imi controlez excesul de sebum foarte bine. Am avut mai multe probleme cu cosurile din cauza transpiratie si mediului unde lucrez si eram plina de cosuri si puncte negre pe corp si ten. Asa am ajuns sa folosesc un sapun organic cu 100% pur din arbore de ceai-tea tree de la Thursday Plantation si sunt foarte multumita de rezultate de cand folosesc acest produs. Il recomand.
Buna,
Tenul meu este gras in totalitate si, desi am 28 de ani, nu am scapat de tot de cosuri..:(
De ceva timp folosesc tot mai rar produse clasice de spalare a tenului – mai mult cand sunt in deplasare, pt ca sapunul solid e dificil de tinut in sapuniera aerisita…in rest , sapunurile naturale fac minuni!
Recomand sapunul de Alep cu argila rosie si sapunul negru african autentic -Atentie, multe pot fi contrafacute, ingredientul-cheie este cenusa din pastai de cacao, obtinuta numai in Ghana. Sau orice sapun natural prin metoda la rece cu argila si/sau carbune medicinal, tarate, lapte de capra. Ca lotiune tonica folosesc apa de trandafiri si tenul ramane mult mai fresh ca inainte.