Cat tine un sapun handmade?

Asta m-a intrebat fiu-meu ieri despre sapunurile mele. Buna intrebare si la care n-am stiut ce sa-i raspund, pentru ca avem la baie cateva sapunuri cu care ne spalam pe rand.

Ceea ce stiu insa , este cum putem prelungi viata unui sapun facut in casa.

Spre deosebire de sapunurile din comert care au in compozitie fel de fel de intaritori, conservanti si stabilizatori ( pe langa faptul ca au putina glicerina, cea raspunzatoare de „topirea” sapunurilor), sapunurile naturale sunt libere de toate acestea si e firesc sa dureze mai putin. Mai mult decat atat, in urma procesului de saponificare, rezulta doi produsi, sapun si glicerina naturala. Glicerina absoarbe apa din mediul inconjurator si ea este cea care hidrateaza pielea. Ce vreau sa spun este ca daca lasam sapunul intr-o balta de apa, ori chiar intr-o baie care nu are aerisire, dupa un dus, toti aburii de acolo dau navala pe sapun, de fapt pe glicerina din sapun si il flescaiesc.

Asadar, pentru a prelungi viata unui sapun natural, tineti-l intr-o savoniera cu scurgere. De preferat ar fi ca sapunul sa se aeriseasca pe toate partile. Altfel, in cateva zile s-ar putea sa aveti in baie un sapun moale, flescait, alunecos si diform. Va spun asta pentru ca am vazut la cineva un sapun de-al meu intr-o balta de apa, descompunandu-se si m-am necajit tare rau…Chiar un sapun din comert ar fi patit asta, dara-mi-te unul natural.

Si m-ar interesa sa sa aflu de la cei care se spala cu sapunuri facute de mine, cam cat tine un sapun si frecventa cu care il folositi.

Weekend placut tuturor! 🙂

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Teoria sapunului și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Cat tine un sapun handmade?

  1. Mihaelacp zice:

    Depinde si cat de des te speli pe maini si nu numai pe maini. Eu in perioada asta de vara ma spal foarte des, mai ales cand vin din gradina, uneori si de cateva ori la rand ca ma duc, vin si ma spal ca sa fac ceva treaba, apoi iara ma duc, iara vad o buruiana, o frunza ceva ce trebuie atins si pateaza…Deci de cand e vara eu folosesc sapun la greu. As zice ca un sapun natural, din cele pe care le am de la tine dureaza cam 3 saptamani. E multumitor, pentru ca nu vreau sa am un singur sapun tot anul, imi doresc sa mai schimb .

  2. Mioara zice:

    Eu daca ma spal doar pe maini il am 2-3 saptamani, dar daca il folosesc zilnic pe tot corpul tine 1 saptamana.

    • Alexandra zice:

      Mioara, poate ar fi bine sa incerci sa ai doua sapunuri, unul la chiuveta si altul la dus. Alternandu-le, apuca sa se usuce intre doua utilizari si tin mai mult. Zic si eu…:)

  3. otilia zice:

    La mine e aceeasi situatie ca la Mihaelacp, in jur de trei saptamani, trei persoane. Am in baie doua sapunuri, unul la chiuveta si unul la dus. Cel de la chiuveta are tendinta sa se inmoaie un pic (insa nu pana a se flescai), desi am savoniera de metal tip gratar, dar este folosit foarte des (in plus, fetita mea are o pasiune in a face spuma cu sapunul 🙂 asa ca nu apuca sa se usuce. Si ca sa evit inmuierea lui, il alternez cu sapunul de dus, care intre doua dusuri apuca sa se usuce. Si uite asa putem sa le folosim pana la ultima aschie :).

    • Alexandra zice:

      Aha, deci se inmoaie si daca il folosesti des, nu doar daca sta in apa. E bine de stiut, mersi!

      • otilia zice:

        Banuiesc ca are de-a face si cu timpul cat a stat la uscat, tu spuneai ca un sapun, cu cat e mai vechi, cu atat e mai bun. Dar daca noi nu avem rabdare :)) Acum am Menta cu unt de shea, e mai vechiut pe Breslo, si rezista mai bine. Dar uite, eu am folosit mult timp si vestitul sapun de Alep, lasat la uscat luni de zile, si cand lua apa la bord (uitat de sotul meu pe marginea cazii in farfurioara in care, evident, trebuia sa stea altceva :)) fleasca se facea, trebuia si el pazit. Din punctul meu de vedere nu este chiar nicio nenorocire si nici nu as fi avut ceva de comentat daca nu ar fi fost postul tau. Clar asta nu ma impiedica sa ma bucur de sapunurile naturale. Seara frumoasa!

      • Alexandra zice:

        Mai conteaza si procedeul de fabricatie, dar si reteta. Unele sapunuri pur si simplu ” nu se leaga” .oricat ar sta la uscat.

  4. otilia zice:

    Interesant, uite ca habar nu aveam de asta.

    • Alexandra zice:

      Nici eu, pana n-am patit-o pe pielea mea. dar asa este, un sapun e un sapun, indiferent cum ii spune si din ce e, trebuie sa aiba consistenta si sa tina destul de mult, sa nu se topeasca repede , sa nu rancezeasca sau sa-si schimbe culoarea. Cine spune altceva, acela da rateuri si cauta scuze.

  5. melsjewelry zice:

    in doua saptamani 3 sapunele ( cu aproximattie – mai am putin cel cu scortisoara si cacao , pe care il folosesc doar pe corp) – folosite de cate ori intru in baie – am si eu o placere – sa ma uit in oglinda si sa ma spal :))) – nici unul nu s-a topit aiurea sau sa se flescaiasca cum spuneti voi 🙂 – prietenul meu mi-a facut niste sapuniere din lemn sa se asorteze 🙂 si cam atat

  6. simf zice:

    2 saptamani, 4 persoane, nu stiu frecventa ca care se spala ai mei cu el, dar eu macar de 2 ori zilnic. il tin intr-o savoniera cu scurgere, dar cu capac protector sa nu aterizeze vreun jet de la dusul posedat pe el (la noi in baie dusul e posedat si ajunge apa peste tot, ca 3 din 4 suntem rate)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s