L-am facut si pe asta! Uff, daca ati stii ce emotii am avut si prin cate spaime am trecut pana l-am facut si apoi pana l-am taiat, poate ca nu ma veti crede. Dar asa a fost, pe cuvant! Sapunul asta cu lapte de capra nu este pentru incepatori asa ca abia acum ma pot considera si eu sapunar in adevaratul sens al cuvantului. Cred ca este o piatra de incercare pentru oricine face sapun si pot sa ma mandresc ca am trecut cu bine si aceasta incercare. O sa vedeti mai incolo.
Sotul meu mi-a fost mana dreapta de data asta, a stat langa mine, mi-a turnat soda in lapte, mi-a verificat temperaturile, ce mai, a fost un ajutor de nadejde, drept pentru care vreau sa-i multumesc si pe aceasta cale. 🙂
La acest sapun apa se inlocuieste in totalitate cu laptele de capra si cine pune cativa stropi intr-un sapun n-are voie sa-l denumeasca „sapun cu lapte de capra”. Un sapun ar trebui sa contina cam 25% lapte de capra pentru a fi numit asa. In rest, e si el acolo un ingredient, ca celelalte.
Procedeul de fabricare este cumplit , iti cere multa rabdare ( care mie imi cam lipseste), atentie, multa concentrare si un pic de noroc. Se pare ca le-am avut pe toate deodata, pentru ca mi-a iesit un sapun extraordinar! Rareori vorbesc in termeni elogiosi, sau atat de elogiosi despre sapunurile mele, pentru ca ma impiedica modestia( desi eu si altii stim ce sapun fac hehe), insa aici las la o parte modestia si va spun ca am un sapun bestial!! Incredibil! Este Lordul sapunurilor ! Nu cred c-am sa-l pun in magazin, nici n-am sa dau cuiva din el, il tin numai pentru mine! :D)) Ok, poate cand am sa mai fac, daca am sa ma mai incumet, am sa va dau si voua, dar pana atunci, check this out!
Aici deja se inchegase binisor si cred ca se vede si in poza ca e ca matasea cea mai fina! 🙂
Era la o ora dupa ce l-am turnat in forma.
Curand dupa poza de mai sus, a inceput sa-si schimbe culoarea, dinspre centru spre exterior. De asemenea, sa transpire la greu.
La doua ore dupa turnarea in forma. Aveam impresia ca da in fiert! 🙂
Aici e la 8 ore de la fabricare.
Iar aici e gata.
Binenteles ca m-am si spalat cu o bucata . Pe langa acesta, celelalte sapunuri ale mele par niste glume! 😀
Aha, care va sa zica iti tii jucariile pentru tine !
Eram sigura, ca va iesi ceva special .
Bine ai venit acasa, Alexandra !
Bine v-am gasit, Dani! 🙂
Hai ca am sa mai fac, dar trebuie sa-mi fac curaj. Prima data a fost inconstienta incepatorului, ca atunci cand abia ti-ai luat carnet de conducere si pleci pe ninsoare cu cauciucuri de vara si culmea, nu ti se intampla nimic rau 😀 Am avut noroc, zic eu, dar oricum, mai fac , nu va las sa tanjiti dupa sapunul meu cu lapte de capra. Acum caut lapte nepasteurizat, direct de la caprita….
Sa ai succes ca e tare greu de gasit!
Vrei sa zici „succesuri” 😀
Am vazut pe breslo miscare si mi-am dat seama ca a aparut sapunarita 🙂 .
Te-ai si spalat cu el? Nu-l lasi sa se odinheasca cateva saptamani?
Pare foarte fin .
Binenteles ca m-am spalat, cu o bucata taiata de la capete. Eu ma spal imediat cu toate sapunurile, sa vad ce am facut acolo. Lasat sa stea trei-patru saptamani este ca sa se usuce bine si sa dureze mai mult, dar cred ca ti-am mai spus.
Si da, e fin, cred ca mai fin de atat nu se poate. Si spuma e fina, iar despre cum iti lasa pielea, eeei, aici chiar nu stiu cum sa ma exprim in cuvinte. Trebuie sa-l incerci pe pielea ta. 🙂
De ce zici ca procedeul de fabricare este cumplit, ai topit soda in laptele inghetat ?
Tu stii alta reteta pentru sapunul cu lapte de capra?
Cu lapte de capra inca n-am facut – doar cu lapte de vaca, lapte de cocos, lapte de migdale. Eu n-am inghetat laptele ci doar l-am scos rece din frigider. Fiecare lapte in parte s-a comportat altfel cind am pus soda, credeam ca o sa stric bunatati de uleiuri dar m-am speriat degeaba deoarece sapunurile au iesit perfect.
Citit, Geta 🙂 . Vad ca ai ceva experienta in fabricarea sapunurilor. Nu ne arati si noua din sapunurile tale? Nu furam metodaa…doar poate admiram produsele . Sau , ma rog, numai compozitia lor 🙂 .
Stiu ca am intrebat pe undeva dar nu mai gasesc nici intrebarea nici raspunsul. Eu cred ca aici… poate nu am publicat mesajul…
In fine… Intrebarea era: Vei sa spui ca tu te-ai spalat imediat dupa fabricare?
Si procesul de saponificare de 3-4 saptamani?
Aha, vad ca ai raspuns mai sus. Hm as zice ca mi-ar fi teama, dar … ma stiu si nerabdatoare… Ei sa ma vad acolo…
Acum sunt in curatenie/varuiala…..dar scap eu si de asta….
Buna.Cautand informatii despre sapunuri facute in casa am ajuns aici.As vrea si eu sa incerc un sapun cu lapte de capra si daca zici ca vrei lapte direct de la sursa,as putea sa te ajut(peste 2 saptamani max.aduc capra de la stana)Astept raspuns si info despre cum sa iau si eu 2-3 sapunuri.
Beatrice, ti-am raspuns pe mail.
Mie imi iese alb unt sapunul cu lapte de capra, vad ca al tau are o textura fina si e bej.O fi de la uleiurile folosite ,de la lapte? Mie imi place bejul asta.Dar e frumoasa si culoarea untului.
Te rog sa-mi spui, daca vrei, cantitatile pt. sapunul din lapte de capra pt. ca mie nu-mi prea iese…multumesc mult !!
Mai bine spune-mi tu cum faci, sa vad daca e bine.
Multumesc mult, am gasit niste lucruri, pentru mine interesante asa ca daca cineva are nevoie de cateva instructiuni poate sa le ia de aici.
Sapun la rece
In legatura cui prepararea sapunului handmade, pana la reteta trebui tinut cont de unele aspecte:
-se prepara la rece, cu soda caustica ( NaOH puritate 98-99%),ca orice sapun, altfel nu se saponifica;
-trebuie sa te misti repede, caci saponificarea nu sta dupa tine; de aceea, cand va hotarati s-o faceti, aveti in vedere neaparata absenta a copiilor, sotului si animalelor de companie: aceasta pt pericolul NaOH, dar si pt recunoscutul lor talent de a striga exact cand ai mai multa treaba .”de asemenea inchideti si telefonul caci nu e timp nici macar de un alo.
-procutati-va ustensilele necesare :vase pt bain-marie, lingura de lemn, forme pt sapun, si neaparat cantar de mare precizie + un blender stick ( acesta reduce f mult timpul de lucru), borcan de 5-700ml pt prepararea sodei. Ar mai trebui 1-2 termometre pt a masura temperatura uleiurilor si a solutiei cu soda, dar se poate si fara, aplicand metoda „la temperatura camerei”
Ce trebuie a stiti: sapunul acesta este un amestec de uleiuri diferite + apa+ Na OH+ alte adaosuri ( ex. vit E, A, ceara, miere, diferite soiuri de lapte, sucuri de fructe/legume,piureuri din aceleasi fructe/legume,etc) Toate acestea le confra calitati suplimentare.
Poze este greu sa faci in timpul prepararii, caci nu e timp sa lasi blanderul pt a face poze.
Se pune in borcan apa necesara+Na OH; aceasta din urma se pune treptat, tot amestecand, altfel se lipeste de fundul borcanului. Tineti borcanul la distanta de nas, lucrati sub hota, cu geamul deschis.Purtati manusi si maneca lunga, aveti in preajma o sticla cu otet pt neutralizarea nedoritelor arsuri, dupa care spalati bine cu multa apa rece.Totdeauna se pune soda in apa si niciodsata invers ( soda caustica este avida de apa si poate genera chiar explozii) Nu va speriati, nu-i dracu chiar asa de negru. Trebuie doar putina atentie.
Se aleg uleiurile, se cantaresc, daca avem uleiuri solide-palmier, cocos,unt de cacao, de shea) le topim la bain-marie, le amestecam si le lasam sa se raceasca la temperatura camerei.Cand si soda si uleiurile au ajuns la aceeasi temperatura ( o puteti controla si cu dosul palmei pe borcanul cu soda, iar apoi puneti degetul in uleiuiri. Temperatura sa fie ca la baia nou-nascutului!Se toarna soda treptat in uleiul din vas, amestecand continuu cu blanderul. Cand amestecul capata consistenta unei budinci mai subtiri, sau a marmeladei inainte de a-i pune zaharul, adica lingura lasa o urma in amestec, se pun celelalte adaosuri, ultimele fiind uleiurile esentiale care-i dau aroma.
Va scriu aici reteta primului sapun si modul de lucru, acest sapun, cel mai simplu, se mai numeste si sapunul incepatorului:
1/2 l ulei de masline
190 ml apa
65 g NaOH. Eu am inlocuit 120ml apa cu lapte de vaca integral, am completat cu apa si am pus soda. S-a branzit cu gratzie! Dar in viteza blanderului,s-a reparat, Cand cele doua amestecuri au avut aceeasi temperatura am inceput amestecul. Momentul in care se ingroasa se numeste „trace'( urma)In acest moment am pus 2 linguri ulei de ricin, amestecand in continuare, o lingura miere iar la sfarsit am pus coaja rasa de lamaie.L-am pus in forme de silicon unse si in cele de plastic confiscate de la nepoti din setul de plaja.
Neavand uleiuri esentiale poate fi folosit atata de catre copii, cat si de viitoarele mamici.
Nu-i greu, daca va hotarati s-o faceti, puneti intrebari, dar si eu sunt incepatoare….
Va avertizez; da dependenta! Dupa primul, nu te mai poti opri.
Am uitat sa va spun: dupa ce se toarna in forme se acopere cu o folie sau se pune intr-o punga de plastic, iar apoi se inveleste cu o patura sau prosop mare.Isi continua saponificarea, degajand caldura.daca s-a intarit suficient, dupa 24 de ore se taie,daca nu se lasa 48 de ore. Saponificarea dureaza 4-6 saptamani, timp in care reactia continua, soda parasind complet sapunul
Se tine intr-o camera umbrita, fiind fotosensibil.
Sapunul de casa
Orice sapun are la baza soda caustica (hidroxid de sodiu) si grasimi, animale sau vegetale. O reteta clasica de sapun natural facut in casa contine urmatoarele:
– 850 ml ulei de masline
– 300 ml ulei de palmier
– 300 ml ulei de cocos
– 480 ml apa
– 200 g soda caustica
– 40 ml uleiuri esentiale sau mai mult, in functie de preferinte
Poti inlocui uleiurile cu oricare alte tipuri de uleiuri sau grasimi vegetale, precum unt de shea, ulei de susan, glicerina vegetala, ulei de soaia si lista poate continua. Foloseste intotdeauna retete pentru sapunuri care specifica exact cantitatea fiecarui ingredient.
Atentie! Asa cum probabil ca stii, soda este o substanta foarte toxica, pe care trebuie sa o manevrezi cu foarte mare atentie. Pentru a realiza sapun in casa, ai neaparat nevoie de o pereche de manusi de protectie din cauciuc si de o pereche de ochelari de protectie.
Alte ustensile care iti vor fi necesare sunt: un cantar de bucatarie, un blender de mana, un vas din inox in care sa faci sapunul, o spatula din plastic sau inox cu care sa-l amesteci si o forma in care sa il torni, la final.
Pasul 1
Primul pas este realizarea solutiei de soda caustica si apa. Respecta exact cantitatile de apa si soda prevazute de reteta pe care o folosesti. Torna soda in apa, putin cate putin, apoi amesteca cu o lingura cu coada inalta, din inox sau plastic.
In timp ce soda se topeste, se vor degaja vapori toxici, deci nu este indicat sa stai aplecata asupra vasului in timp ce amesteci. Nu turna niciodata apa peste soda pentru ca va avea loc o reactie chimica foarte puternica!
In timpul procesului de dizolvare, solutia va avea o temperatura ridicata, asa ca va trebui sa o lasi deoparte pentru cateva minute, pana se mai raceste putin.
Pune deoparte toate ustensilele si vasele care au intrat in contact cu soda, pe care apoi sa le speli. Eviti astfel orice pericol.
Pasul 2
Daca la realizarea sapunului folosesti grasimi solide, precum untul de shea sau glicerina vegetala solida, pune grasimea in vasul de inox in care vei prepara sapunul, pe care il asezi apoi pe aragaz, la foc potrivit. Amesteca pana ce grasimea se topeste, apoi opreste focul.
Adauga peste grasimea topita celelalte uleiuri (la temperatuta camerei). Atunci cand adaugi solutia de soda caustica si apa, temperatura grasimilor din vas ar trebui sa fie in jur de 100 de grade C.
Pasul 3
Asigura-te ca ai la indemana toate ingredientele pe care vrei sa le mai adaugi, precum uleiuiri esentiale, coloranti naturali, parfum etc., dar si toate obiectele necesare: linguri, spatule, cani pentru masurat etc.
In aceasta etapa, blenderul va fi „vedeta”. Adauga putin cate putin peste uleiurile din vas solutia de apa si soda. Foloseste blenderul pe post de lingura si amesteca incet, fara sa il pornesti.
Pasul 4
Odata ce solutia de soda a fost adaugata peste uleiuri, reactiile chimice au inceput si de acum va trebui sa amesteci constant. Aceasta este una dintre cele mai importante etape ale fabricarii sapunului si poate fi comparata cu realizarea maionezei.
In timp ce amesteci cu blenderul pe post de lingura, porneste-l in etape scurte de cateva secunde. Pentru inceput, aprinde-l pentru 3-5 secunde, apoi amesteca cu blenderul oprit. Continua sa amesteci si vei observa ca lichidul capata o consistenta cremoasa.
Daca ar trebui sa amesteci fara blender, asa cum se intampla in trecut, tot procesul ar dura aproximativ o ora. In prezent, datorita tehnologiei, sapunul tau va avea o consistenta cremoasa in numai 1 minut.
Pasul 5
Dupa ce amestecul devine usor cremos, poti adauga uleiurile esentiale, colorantii, petalele de flori sau chiar bucati de fructe uscate. Mai amesteca putin pentru ca aromele sa se raspandeasca uniform.
Acum tot ce mai ramane sa faci este sa torni sapunul in forme si sa il lasi la racit, pana a doua zi. Cand sapunul este suficient de tare, il poti scoate din forma si il poti taia.
Sapunul tau nu poate fi folosit chiar de a doua zi. Are nevoie de cel putin 4 saptamani pentru ca toate reactiile chimice sa se incheie.
Alexandra, sapunurile tale sunt facute cu multa daruire si talent, altfel nu ti-ar reusi atat de bine. Te rog sa-mi spui si parerea ta despre aceste retete.
Melania, ai scris ceva… :D)))
Tu esti incepatoare, noi pe aici suntem un pic mai avansate, dar iti inteleg ardoarea! 🙂
Tot ce ai scris este foarte corect, cu unele mici amendamente.
Soda trebuie racita pana la 40 de grade, nu sunt de acord ca temperatura sa fie aproximata, cum ai spus tu, ca la apa bebelusilor. La fel si uleiurile, tot 40 de grade.
In rest, retete cata frunza si iarba, nu asta e problema. Daca un sapun este bine facut, poate fi el si Castile, integral din ulei de masline, ori cine stie ce combinatie alambicata de uleiuri. Aici as adauga ca uleiul de ricin face adevarate minuni dintr-un sapun, il face emolient, hidratant si cu o mare putere de spumare. Totusi, nu este indicat a se folosi mai mult de 20% din totalul uleiurilor, pentru ca altfel sapunul iese moale. Dar asta se poate verifica in soapcalc.
Melania, da, fac sapunurile cu multa pasiune, as zice ca am o adevarata obsesie pentru sapunarit. Acum insa sunt intr-o pauza… Cum nu prea folosesc masca pe figura, aburii de soda isi cam fac de cap cu mine si din cand in cand am asa o stare de rau, astfel incat mai fac pauza.
Te pup si iti doresc sa faci sapunuri minunate! 🙂
BOALA GREA SAPUNUL ASTA , CEL PUTIN PENTRU MINE , SI DA CONFIRM DEPENDENTA , DEOSEBIT TOT CEEA CE FACETI SUNT SI EU CUM IMI PLACE SA SPUN ,, O SAPUNAREASA,, CONVINSA CARE VA ADMIRA F. FOARTE MULT . MULTA, MULTA SANATATE
imi spuneti si mie va rog ca acum fac sapun ptr, prima data cum aflu cantitatea de apa pe care trebuie sa o pun inmultesc cu 2,25 cantitatea de soda/
?
Cititi blogul, sau alte bloguri, urmariti tutoriale, consultati Soapcalc, etc. Am scris deja vreo cateva sute de articole despre sapun. 🙂
buna alexandra am citit aici pe blogul tau si as vrea sa imi cumpa si eu sapunul tau ca am ceva probleme cu acneea de ceva timp si as vrea sa-l incerc daca mi-l poti trimite …sau daca pot sa il gasesc in farmaci naturiste ?
adresa mea de mail este alex2catana@yahoo.com
Vorbim acolo.
Buna ziua!Sunt noua in ale „sapunaritului” si am nevoie de un pic de ajutor….Am facut doua transe de sapun: 210 g ulei de masline
185 g ulei de samburi de struguri
185 g ulei de cocos
37 g ulei de ricin
223 g apa distilata
86 g soda caustica
15 ml ulei esential tea tree+10 ml ulei esential de menta si 375 g ulei de cocos
50 g ulei de masline
50 g ulei seminte de struguri
25 g ulei de ricin
179 g suc morcovi
81 g soda caustica
30 ml ulei esential de portocale
10 ml ulei esential scortisoara
la 40 zile dupa taierea lui e …cum sa ma exprim…trebuie sa cureti bucatile pentru ca au mici cojite uscate ce cad la atingere , la testarea ph-ului imi iese un 12….ce am gresit?
Multumesc mult!
Buna,
vreau sa fac si eu sapun cu lapte de capra. Doresc sa stiu daca laptele trebuie fiert, pasteurizat, sau crud si cam care e termenul de valabilitate la acest sapun.
multumesc,
o zi buna!
Calin, e bine ca laptele sa fie crud, astfel incat sa aiba toate proprietatile. Termenul de valabilitate dat de laborator este de 3 ani, insa depinde foarte mult de cum este facut, pentru ca exista sapunuri naturale care dupa doua luni rancezesc si capata un miros dubios.
Bună, Alexandra!
Am făcut şi eu săpun cu lapte de capră şi deşi face spumă şi este emolient miroase foarte neplăcut a brânză. Aş vrea să mai fac, dar cum scap de miros? Un sfat, cât de mic… dacă se poate.
Probabil ca nu ati pus laptele congelat, ci proaspat. Gasiti pe blog toate detaliile.
buna ziua, am incercat sa fac un sapun cu lapte de capra dar nu imi iese, ba o data imi da pe deasupra formei ba o data nu mi se saponifica uleiurile si cand il tau curge uleiul din el. ce se intampla oare? trebuie acoperit sau nu forma dupa turnarea compozitiei? multumesc de raspuns !
buna ziua, va rog sa imi spuneti,ati acoperit formele in timp ce l-ati lasat la uscat? multumesc