Untul de cacao

O alta grasime vegetala nobila care merita introdusa intr-o reteta de sapun natural este untul de cacao ( cocoa butter) .

Untul de cacao este folosit in industria cosmetica de cativa ani buni in diferite parti ale lumii. Este folosit , la fel ca si untul de Shea, in special pentru tratarea ridurilor datorita proprietatilor sale specifice. Untul de cacao actioneaza ca un emolient si ajuta la inmuierea tenului si retinerea umezelii, de aceea  este indeobste folosit in tratamente pentru reducerea ridurilor.

Untul de cacao provine din boabele de cacao, fructe ale arborelui numit Theobroma cacao, care inseamna „hrana zeilor”.

Proprietatile untului de cacao

  • Are punctul de topire apropiat de temperatura corpului uman
  • Este un excelent hidratant ce ajuta la reducerea pierderii umiditatii din piele
  • Este bland cu pielea si are o aroma placuta
  • Are proprietati emoliente,de accea se utilizeaza frecvent in lotiuni si sapunuri
  • devine solid la temperatura camerei
  • Este foarte usor absorbit de piele
  • Este foarte bogat in Vitamina E,care se stie,  este buna pentru piele

Daca vrem sa utilizam untul de cacao la fabricarea sapunului, este bine sa stim despre el urmatoarele:

-acest ulei poate cauza iritatii unor persoane

-produce un sapun tare, cu multa spuma

-este foarte emolient, ceea ce il face potrivit pentru eczeme, dermatite, vergeturi.

Se poate  utiliza in reteta de sapun in proportie de 5, maxim 15% din totalul uleiurilor, iar daca vom folosi mai mult, sapunul va fi prea tare si sfaramicios.

Indicele de saponificare al untului de cacao este 138 ( pt NaOH)

About Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Ingrediente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Untul de cacao

  1. cafeauata spune:

    Doamne, cate pot afla de la tine! Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s