Unt de Shea

In peregrinarile mele prin meandrele internetului in cautare de informatii despre sapunurile facute in bucatarie, am dat peste un ingredient care se pare ca este in mare voga printre consumatorii de produse cosmetice . Este vorba despre untul de Shea, de care va marturisesc cinstit ca nu am auzit pana acum. La mine cosmetica se reduce la o crema de fata romaneasca, cu laptisor de matca  si din cand in cand cate o masca cu argila, miere, ori galbenus de ou, castraveti, tarate sau ce-mi mai da prin cap la momentul ala. Atat. Asa ca unt de Shea, bla-bla-uri de-astea de fitze, imi sunt complet straine. Pana acum, hehe! Ca de, noblesse oblige!😀 Vreau sa fac un sapun la moda, folosesc produse la moda, asta e!

Insa se pare ca acest unt de Shea chiar e bun, din cate am citit. Are o gramada de proprietati care sunt tocmai potrivite pentru piele, deci introduse intr-un sapun ii confera acestuia proprietati pe care le-ai obtine de la o crema pe baza aceluiasi ingredient. Faptul ca te speli pe maini si pe fata de doua ori pe zi, cel putin, face sa nu mai fie nevoie de un adaos de crema pe fata, iar daca vine si crema in plus, atunci cu atat mai bine.

Acum hai sa vedem la ce e bun untul asta de Shea.

Untul de Shea este o grasime de natura vegetala obtinuta din fructele arborelui Karite (Shea) cunoscut si sub denumirea de Mangifolia, ce creste in savanele semi aride nord-africane. Copacul Karite nu este cultivat si are nevoie de 40, 50 de ani pentru a ajunge la maturitate. In cele mai multe zone din Africa distrugerea acestor copaci este interzisa datorita beneficiilor sale economice si meUntul de Shea mai este numit si „aurul femeilor” deoarece extragerea untului din nucile de Shea constituie o sursa constanta de venit pentru mii de femei africane din zonele rurale. Beneficiile acestei grasimi vegetale sunt cunoscute si folosite de mii de ani de catre vracii africani, ceea ce a atras atentia producatorilor de cosmetice si sapunuri din intreaga lume.

Beneficiile untului de Shea

In mod traditional untul de Shea este folosit in tratarea pielii uscate, a petelor rosii, decolarari ale pielii, cicatrice si riduri. In ultimul timp au mai fost descoperite si alte efecte ale untului de Shea cum ar fi relaxarea muschilor anchilozati, calmarea durerilor in cazul umflaturilor si artritei, si chiar de protectie solara.

Ceea ce face untul de Shea atat de benefic pentru piele este concentratia ridicata de acizi grasi precum acidul stearic si oleic. Aceste substante sunt indispensabile epidermei, ajutand la mentinerea unui nivel optim de hidratare, oferind astfel elasticitate pielii. Untul de Shea contribuie la refacerea echilibrului natural al pielii prin stabilizarea continutului de lipide din celulele epidermei. Datorita continutului ridicat de grasime, untul de Shea constituie o importanta materie prima in fabricarea a sapunurilor.

In afara de proprietatile unui sapun obisnuit, sapunul din unt de Shea este foarte hidratant ajutand la refacerea epidermei. Untul de Shea este utilizat pentru fabricarea sampoanelor, a balsamurilor pentru par si a cremelor. In cazul parului degradat, untul de Shea s-a dovedit a fi mai eficient decat untul de cacao si cel de jojoba. Untul de Shea poate fi folosit si in starea sa naturala, neprelucrat. S-a demonstrat ca activeaza circulatia capilara, ajutand astfel la oxigenarea radacinii parului si eliminarea toxinelor rezultate in urma metabolismului. (topsanatate.ro)
Pare interesant, nu? Am facut si eu o comanda mica-mica de unt deShea ( ca e scump, al naibii! ) , din care voi face un sapun , iar  daca imi ajunge , fac si o crema. Crema ar fi o premiera pentru mine!😀

Wish me luck!


About Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Uleiuri vegetale și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Unt de Shea

  1. eumiealmeu spune:

    sigur ca da, noroc… e diferit, nu, de cel din comertul nostru… eu am mai vazut pe la Cora creme cu unt de Shea…

    • Alexandra spune:

      Eu am luat 100 de grame nerafinat, se pare ca uleiurile si unturile nerafinate sunt cele mai indicate pentru sapun, pentru ca au in ele toate proprietatile naturale. Va anunt eu cum e , negresit!😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s