Uleiul de masline

Folosit atat in alimentatie cat si in cosmetica, uleiul de masline este apreciat in mod deosebit si recunoscut ca un pretios ajutor al sanatatii si frumusetii.

El contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila etc.

Uleiul de masline se obtine din … masline, evident.Exista cinci grade de calitate a uleiului de masline.: extra virgin, virgin, grad A, grad B si Pomace. Uleiul de masline extra virgin si cel virgin sunt grozave pentru gatit si salate. Pentru sapun este indicat sa folosim celelalte tipuri de ulei de masline. In general , cu cat mai brut si mai nerafinat este un ulei ( sau un unt) cu atat este mai indicat in fabricarea sapunului.

Iata cateva dintre calitatile uleiului de masline , ca ingredient in folosirea sapunului de casa:

1. Are o paleta larga de culori, de la galben limpede pana la verde olive;

2. Este principalul ingredient in fabricarea sapunului Castile, unul dintre cele mai apreciate sapunuri;

3.Este bogat in acid oleic;

4. Se considera ca ajuta la regenerarea celulelor pielii;

5. Actioneaza ca umectant, hidratand pielea;

6. Produce un sapun de cea mai buna calitate, stabil si cremos, foarte potrivit pentru pielea sensibila.

Spuneam mai devreme ceva despre sapunul Castile. Sapunul Castile, in forma sa originala, este facut 100% din ulei de masline. Reteta este foarte veche, iar originea acestui sapun este controversata. Unii spun ca ar proveni din Spania, zona Castilia, altii din centrul Angliei, zona Castle. Oricare ar fi originea lui, acest sapun pare a fi regele sapunurilor , ori cel putin veteranul sapunurilor cosmetice. In ultimul timp insa, tot mai multi fabricanti tind sa adauge la reteta originala de sapun Castile si alte uleiuri vegetale, in ideea de a-i conferi acestuia mai multa stabilitate, mai multa capacitate de spumare, si alte insusiri pe care sapunul facut doar din ulei de masline nu le-ar putea avea . Puritanii stramba din nas si spun ca acele combinatii nu sunt tocmai sapun Castile. Eu cred ca daca un sapun are formula sa  cel putin jumatate ulei de masline, poate fi considerat un sapun Castile.

Fiecare ulei are un indice de saponificare, asta insemnand cate grame de soda este nevoie pentru a transforma 1 Kg de ulei in sapun. Uleiul de masline are indicele de saponificare 135. Cu alte cuvinte, pentru a face sapun dintr-un Kg de ulei de masline, avem nevoie de 135 grame de soda caustica de puritate 98-99%.

Pentru uleiul din turte de masline, indicele este 134.

About Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Uleiuri vegetale și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Uleiul de masline

  1. Zazuza spune:

    traiasca! blogul, mai intai, apoi creatia artizanala ;)!

  2. zarina spune:

    Apropo’ nu ne dai si nou (contracost desigur) cateva din sapunurile tale pe care le vad pe post de turkish delight in poze?! Asta pana intru-n paine dupa indicatiile tale!

  3. iulika spune:

    buna ziua. pentru un sapun natural folosesc ulei de masline pomace sau ulei extravirgin ? dar natural sa fie:)😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s