Putina teorie

1Putina teorie sapunistica, anume despre coloranti si cum se comporta ei in sapun.
La prima vedere, ai zice ca aceasta postare este pentru sapunari, insa nu este doar pentru ei. Consumatorii de sapun natural se pot informa si aici despre cum sa deosebeasca un sapun colorat cu culori naturale , provenite de la plante si numai plante, de unul colorat cu orice altceva.
Scriu asta pentru ca in ultimul timp sunt din ce in ce mai agresata vizual de culori ( lasa ca nici nu se armonizeaza, asa cum nu se armonizeaza nici gramatica aferenta… 🙂 ) ce nu provin in mod cert din plante. In definitiv, ce mare lucru, o sa ziceti, caci si mineralele provin din natura, deci sunt naturale. Ok, sunt de acord cu argilele, dar cu pigmentii minerali cosmetici, roz, lila si verde electric, nu sunt de acord si cred ca nici voi nu mai inghititi gogoasa cu „natural”.
Pe la inceputurile sapunariei mele, era o tanti pe Breslo cu niste sapunuri rosii -rosii si care zicea ea asa ca acea culoare este data de sucul de „sfleca „rosie. Pe bune? 🙂 Am scris ulterior ca sucurile de fructe nu dau nicidecum culoarea fructelor din care provin, ci mai degraba un maroniu -cacaniu. Sapunurile in cauza au disparut de pe Breslo, doamna preferand sa le vanda in alta parte decat sa recunoasca cum ca a folosit un alt colorant decat sfecla rosie.
Ok, nu provine din plante colorantul, si ce? Pe mine nu ma deranjeaza, o sa ziceti.
Nici pe mine, va spun sincer.
Ceea ce ma deranjeaza este … incorectitudinea, falsificarea adevarului, minciune intr-un cuvant! Daca stii ce e, de ce nu spui ce e si spui altceva? Pentru ca astfel, eu cumparator naiv ce sunt, ma pot gandi ca daca m-ai mintit in legatura cu culoarea, la fel de bine ma poti minti si in legatura cu ingredientele, nu? Ca in loc de ulei de masline extravirgin, tu pui un pomace ieftin si asa mai departe…
In regula, haideti sa trecem la teoria pe care v-am promis-o, acum ca m-am descarcat un pic.:)
1. Culorile naturale, cele obtinute din plante au tendinta ca in sapun , pe masura uscarii acestuia, sa se estompeze si sa se intrepatrunda.
Daca linia de demarcatie intre culori, intr-un sapun este foarte clara, atunci sunt pigmenti.
2. Verdele: este dat de: argila verde, spirulina, uleiuri foarte verzi ( canepa, masline extravirgin, avocado, dafin), sucuri verzi, pudra de clorofila si asociate. La fel, tind sa se estompeze cu timpul, uneori chiar de tot. Referitor la clorofila, clorofila naturala oxideaza in timp, rugineste, exact ca frunzele toamna.Un sapun cu clorofila pe deasupra va fi ruginiu, iar la mijloc verde. Orice alta pudra care nu face asta , nu este clorofila ci altceva. Luati exemplu sapunul de Alep.
3. Orange. Cea mai buna culoare orange naturala este cea data de uleiul de catina, care si ea are tendinta de a se estompa in timp, uneori pana la decolorare completa,. De asemenea, culoarea tinde sa se imprastie cu timpul si pe masura ce sapunul se usuca.
4. Mov- eident pudra de alkanet. Ca sa faci sapun cu pudra de alkanet, trebuie sa infuzezi uleiul vegetal in acea pudra, iar apoi sa-l folosesti la sapun. Nu se poate folosi la trace. De asemenea, intr-un sapun cu lapte de orice fel, movul nu va fi niciodata mov, ci mai degraba un gri-petrol, destul de uratel.Daca vedeti un sapun cu mov ( de la alkanet) si roz ( de la roiba, care si ea infuzeaza apa de la sapun), atunci sa stiti ca e vrajeala. Ca sa faci un asemenea sapun, trebuie sa faci simultan 3 sapunuri, in sase vase, cu sase termometre si trei mixere. Cam multa bataie de cap, nu credeti? Cand foarte frumos, separam pasta de sapun, bagam un pic de mov si un pic de roz, hai si oleac’de portocaliu si gata sapunul! Daca cumva vezi in acelasi sapun doua nuante ale aceleiasi culori, atunci e inca si mai clar.
5. Roz-de la roiba. Sapunul iese monocolor, iar roiba se vade un pic grunjoasa in sapun, oricat ai strecura-o. La sapunul cu lapte, rozul nu prea mai e nici el roz.
Si ar mai fi, dar cred ca am exemplificat suficient.
Ca o incheiere, repet: nu ma deranjeaza culorile date de pigmenti, fie ei naturali sau nu.Nu ma deranjeaza nici folosirea lor in anumite combinatii ( fiecare cu gustul lui pana la urma), nu ma deranjeaza nici necunoasterea unor norme gramaticale elementare. 🙂 Ma deranjeaza cand incerci sa ascunzi adevarul. Ma deranjeaza sa-ti inchipui ca nu stiu ce faci…
Stiu pe cineva, care enervat de o persoana care tot spunea ca ea face sapunul fara ulei de palmier, a cumparat de la respectiva 3 sapunuri si le-a dus la un laborator unde avea o prietena. Sa va spun? 🙂 Aproape jumate din sapun era din palmier! Imi vine rau numai cand ma gandesc ! Binenteles ca n-am sa-i dau numele, n-am sa fac asa ceva niciodata, insa vreau sa stie CA EU STIU! 🙂 )))

Dragi sapunari mai noi sau mai vechi,
Dragii mei elevi,
Fiti corecti, fiti cinstiti! E mai important ca cineva sa aiba incredere in tine si sa-i nu i-0 inseli, decat sa-i vinzi o minciunica frumos colorata. Oamenii apreciaza sinceritatea la fel de mult ca si calitatea si se stie ca poti pacali o data, de doua ori, dar nu la nesfarsit. A face una si a spune alta nu duce decat la furatul propriei caciuli.

Va pup sincer si va doresc toate cele bune si frumoase!

Despre Alexandra

Economista, salariata la stat, pasionata de gradinarit si de sapunarit
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Putina teorie

  1. Podaru Livia-Ionica zice:

    Date: Wed, 26 Nov 2014 09:30:58 +0000 To: livartstil@hotmail.com

  2. Frumos comentariu Alexandra, mi-a placut!
    Chiar ma gandeam cand va aparea urmatoarea postare.De folos pentru cine vrea sa invete ceva din ea.De pigmentii cosmetici minerali de pe Elemental ce parere ai?
    Ai folosit la sapunuri pana acum?
    Am luat si eu cateva pliculete sa vad cum se comporta.

  3. Plaian Liana zice:

    Ca de obicei, scurt si LA subiect:-) .Multumim pentru sfaturile de bun simt , pentru pasiunea cu care iti impartasesti ….”pasiunea” pentru sapunarit . In CE priveste culoarea naturala a sapunului, din proprie experienta va spun Ca se obtine in galben intens, spre portocaliu atunci cand se inlocuieste APA in totalitate cu suc de morcov. Culoarea se estompeaza foarte putin de-a lungul timpului, cat despre efectele asupra pielii a unui astfel de sapun nu am decat cuvinte de lauda.Incercati si va veti convinge singuri!

  4. constantin zice:

    sapunurile naturale nu prea au cum sa fie si colorate . ph-ul lor este alcalin . cand facem dulceata de petale de trandafir , pentru culoare adaugam lamaie . la covoare invioram culorile spaland cu solutie de otet . sapunul fiind alcalin nu prea are cum sa fie si foarte colorat ! cel colorat nu e natural .

  5. Natalia zice:

    Foarte bun postul, Alexandra! Sunt si eu ademenita de culori, dar nu ma pot lasa de aceasta dragoste fata de culori naturale si ma bucur ca nu sunt singura ;).
    O mica precizare, daca mi permiti: uleiul infuzat cu alkanet se poate folosi si la trace, dar trebuie sa fie infuzat luni foaaarte multe, pentru a obtine un mov. Poti sterge aceasta fraza, ca sunt departe de a fi la experienta ta.
    O zi buna!

  6. Elena zice:

    Multumesc pentru lamuriri, sicer credeam ca cele de pe Elemental sunt mai „naturali”, dar se pare ca nu.
    Confirm spusele doamnei Liana, in legatura cu sapunul facut din suc de morcovi.

  7. Elena zice:

    Scuze, am vrut sa scriu „naturale” .

  8. constantin zice:

    culoarea maronie inchis se regaseste si la sapunurile medicinale cu gudron . in decursul timpului s-au folosit : gudron de pin ( pine tar ) , gudron de mesteacan ( birch tar , oleum rusci ,betula alba oil , etc. ) si gudron de carbune (care nu se mai foloseste deoarece contine fractiuni de distilare cancerigene ) . asa ca avem sapun cu gudron de pin ( pine tar soap ) , si sapun cu gudron de mesteacan (birch tar soap ) ,acesta are un miros foarte puternic de fum , este bun- medicinal – si se produce mai ales in russia , la noi ajunge prin Basarabia . azi fiul meu mi-a cumparat gudron de pin 100% de la magazinul decathlon – echitatie , 500 ml cu 28 lei . se aduce la comanda (telefonica) – dureaza aprox. 14-20 zile . acest gudron se foloseste si la protectia copitelor la cai ! si americanii sapunari il folosesc din aceasta sursa de ingrediente veterinare . in principiu se foloseste o baza de sapun care ne convine la care se adauga si gudron de pin in jur de 10 %.(vezi si pine tar soap making-imagini -videoclipuri). abia astept sa-l primesc sa incerc o mica mostra , nu se adauga u.e. are deja miros de pin. indice de saponificare este de 0,043 , la multi ani ! de Sf.Nicolae tuturor.

  9. iulia zice:

    Foarte bune precizarile din articol, de retinut ca putem obtine de fapt tot curcubeul, exclusiv cu ingrediente naturale, numai ca nu vor fi culori de discoteca, ceea ce e bine. Eu am inclus si albastru de metilen la ingrediente, pentru ca desi e o substanta chimica, mi s-a parut destul de benefic ca ingredient, fiind dezinfectant usor si antifungic. Nu sunt purista cu culorile in sapun, mai apelez din cand in cand la foarte putin pigment mineral, dar partea cu sinceritatea o respect intotdeauna, omul trebuie sa stie ce ii oferi si e alegerea lui daca vrea sau nu sa cumpere…

Lasă un comentariu